Tisuće djece odvojene od roditelja tijekom rata u Ukrajini

15.02.2023.

20:30

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Rusija drži najmanje 6000 ukrajinske djece, vjerojatno i mnogo više, a cilj je "politički preodgoj", navodi se u izvješću iza kojeg stoji SAD. Istraživači sa Sveučilišta Yale identificirali su najmanje 43 kampa. Ukrajinske vlasti pak navode da je na ruski teritorij odvedeno i tri puta više djece.

U svibnju 2022., tri mjeseca nakon invazije, Vladimir Putin potpisao je zakon koji je omogućio brzo stjecanje ruskog državljanstva za djecu iz samoproglašenih Narodnih Republika Doneck i Luhansk, ali i ostatka Ukrajine, olakšavajući udomljavanje maloljetnika iz Ukrajine ruskim obiteljima i utirući put trajnom posvajanju. Otada su iz ukrajinskih regija Harkiv, Herson i Zaporižja, koje Rusija smatra dijelom svog teritorija, prebačena djeca.

- Ta odluka omogućit će nam da se nosimo s nizom problema s kojima se susreću djeca te kategorije, rekla je Maria Belova, povjerenica predsjednika Ruske Federacije za prava djece.

To je odluka koja zauvijek mijenja život djece i njihovih bioloških roditelja.

Djeca odvojena od roditelja tijekom rata: ranjenici, nova siročad, djeca odvojena u filtracijskim logorima


Kad su granate počele padati u Mariupolju, Oleksander je pogođen gelerom ispod oka. Njegova majka Snižana Kozlova odvela ga je u željezaru Iljič, improviziranu vojnu bolnicu. Ondje mu je pružena medicinska pomoć. No, nakon dugih borbi, ukrajinski vojnici ostali su bez streljiva i Mariupolj su osvojile ruske snage.

- Tada su nas ukrcali u kamione KAMAZ i odveli u filtracijski logor. Ondje su moju majku ispitivali, a onda su rekli da nije prošla 'skrining' i da će me odvesti od nje. Nismo se smjeli ni pozdraviti, rekao je Oleksander. 

U međuvremenu Liudmila Sirik, Oleksanderova baka, mahnito je tražila bilo kakvu vijest o kćeri i unuku.

- I onda sam rekao Rusima da imam baku. Dao sam njezin broj mobitela. A oni su mi rekli: "Ali tebe nitko ne treba. Imat ćeš novu obitelj", rekao je Oleksander.

Zahvaljujući objavi na Facebooku u kojoj je Oleksander traži, njegova ga je baka, putujući kroz Poljsku, Litvu, Latviju, Rusiju i okupiranu regiju Doneck, uspjela pronaći. Sada iz Priluke, regija Černjihiv koja je pod kontrolom Ukrajine, zajedno traže njegovu majku.

Djeca dobrovoljno poslana u ljetne kampove


Grad Kozača Lopan u blizini Harkiva bio je jedan od prvih koji je pao u ruske ruke. Nakon preuzimanja, novo rusko gradsko vijeće ubrzo je počelo promovirati ljetne kampove za mlade u regiji Crnog mora. Natalia je pomislila kako bi to mogao biti način da svoju kćer Karinu makne od rata. S još 13-ero djece Karina je sjela u autobus za ljetni kamp. Otišli su s originalnim rodnim listovima djece, a roditelji nikad nisu dobili točnu adresu kampa, pa čak ni broj telefona. Kad su ukrajinske snage vratile grad u rujnu, granica s Rusijom se zatvorila i djeca se nisu vratila kući.

Novinarka je upitala Nataliu, Karininu majku: "Čini li vam se da Rusi žele zadržati djecu?"

Natalija je odgovorila: "Da, da!”

Zahvaljujući posredovanju ukrajinskih i međunarodnih nevladinih udruga te mreži volontera i donatora, nakon dugog procesa i opasnog putovanja, Karina i druga djeca iz grada Kozača Lopan naposljetku su se vratila svojim obiteljima. No mnoga se u Ukrajini još vode kao nestala.

video thumb

Djeca u ukrajinskim državnim ustanovama za skrb i sirotištima koja često imaju roditelje ili rođake


- Strah... strah od neznanja, nerazumijevanja. Pokušavam barem saznati je li moj sin živ. Ako mi Rusi ne daju podatke gdje je, mogu li mi barem reći je li živ?, izjavila je Olena, medicinska sestra iz Izjuma.

Nemoguće je utvrditi točan broj maloljetnika koji su dosad prebačeni s ukrajinskih teritorija u Rusiju ili druga područja. Ukrajinski izvori tvrde da ih je najmanje 16.000. Ukupno 126 djece vraćeno je u Ukrajinu, ali tek kada su im roditelji ili druge odrasle osobe uspjele ući u trag te skupile hrabrost i sredstva kako bi ušle u Rusiju i pojavile se na pragu obitelji u kojoj su njihova djeca smještena - skupo je i opasno to putovanje preko bojišta i nekoliko granica.

- Rusija je promijenila svoje zakone kako bi ta djeca dobila rusko državljanstvo te kako ne bi bila samo stavljena pod skrbništvo ili udomljena nego kako bi ih ruske obitelji potpuno posvojile. I to se dogodilo u stotinama slučajeva, rekao je Bill van Esveld, direktor Associate Child Rightsa.

Kada uđu u sustav, djeca se odmah upisuju u školu i počinje proces asimilacije u rusko društvo.

- To nije ništa drugo nego genocid nad ukrajinskim narodom preko naše djece. Otimaju ih, mijenjaju im državljanstvo, daju ih na posvajanje pod skrbništvom, čine seksualno nasilje i druge zločine, istaknula je Daria Gerasimčuk, predsjednica udruge Ukrajina za prava i rehabilitaciju djece.

Ukrajinske vlasti traže od međunarodnih organizacija i stranih vlada pomoć u pregovorima o povratku nestale djece.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!