Rusija zaprijetila Ukrajini isključuvanjem iz NE Zaporižja

19.05.2022.

19:29

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Elizabeta Gojan uživo iz Odese

Elizabeta Gojan uživo iz Odese

Foto: HTV / HRT

Osim razornih granatiranja vojne i civilne infrastrukture, ruske se snage koriste i drugim metodama kako bi ostvarile ciljeve invazije na Ukrajinu. Elizabeta Gojan i večeras se javila iz Odese.

- Uz pravi rat na terenu vodi se i specijalni rat. Rusija je zaprijetila isključivanjem Ukrajine iz sustava najveće nuklearne elektrane u Europi, ne platili li Kijev Moskvi struju. NE Zaporižja Rusi su osvojili na samom početku invazije, 24. veljače. Zamjenik ruskog premijera Marat Husnuin poručuje: Ako je energetski sustav Ukrajine spreman primiti i platiti, Zaporižja će raditi za Ukrajinu. Ako nije, postrojenje će biti operativno i radit će za Rusiju, kazala je Gojan u javljanju iz Odese. 

Navodi da je prijetnja uslijedila nakon što je Moskva potvrdila da se ne kani povući s područja na jugu Ukrajine - regija Hersona i Zaporižja.

- Iz ukrajinske energetske agencije Energoatom tvrde kako elektrana u Zaporižju radi normalno i napaja Ukrajinu strujom, a da Rusi nemaju tehničkih kapaciteta za opskrbu energijom iz NE Zaporižja u Rusiju ili na Krim, kazala je Gojan.

Stanovnici Krima bježe

Kaže da su stanovnici Krima počeli bježati s tog poluotoka kako bi se spasili od prisilnog regrutiranja u rusku vojsku.  

- Na Krimu nema hrane, ni lijekova, zatvoreni su opskrbni lanci, dodala je.

Ukrajinci slave Dan višivanke

No milijun Ukrajinaca se i vratilo u domovinu iako gradonačelnici Kijeva i Harkiva upozoravaju sugrađane da ti gradovi nisu sigurni ni spremni za normalna i kvalitetan život. 

- Ukrajinci se trude živjeti normalno pa Ukrajina danas obilježava Dan višivanke - slavlje tradicionalne ukrajinske narodne košulje. Klasična višivanka je jedan od najpoznatijih simbola Ukrajine, seže u daleku prošlost i najčešće na prednjoj strani ima cvjetne uzorke. Izvorno je bila bijela, a sada se može naći u svim bojama. Naša veleposlanica Djamić, kada je u posjet Ukrajini došao premijer Plenković, na sebi je imala plavu. Predsjednik Volodimir Zelenski višivanku je opisao kao svetu zaštitnu amailiju u ratu s Rusijom, kazala je Gojan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!