Ruski špijuni uspoređuju situaciju oko Ukrajine s uvodom u rat u Gruziji

22.11.2021.

17:42

Autor: T.V./HRT/Hina

Vojna vježba ukrajinske vojske, ilustracija

Vojna vježba ukrajinske vojske, ilustracija

Foto: Ukrainian Air Assault Forces Command / REUTERS

Ruska Vanjska obavještajna služba (SVR) objavila je u ponedjeljak da sadašnja situacija u vezi Ukrajine podsjeća na uvod u rat u Gruziji 2008., prenio je Interfax.

Ruski rubalj pao je slijedom objave tog izvješća, koje dolazi u kontekstu zabrinutosti Ukrajine, SAD-a i NATO-a zbog premještanja ruskih snaga u blizini Ukrajine.

Moskva odbacuje nagađanja da možda priprema napad na Ukrajinu.

Rusija je porazila Gruziju u kratkom ratu 2008. i oko petine gruzijskog teritorija i dalje drže ruske snage.

U vezi sadašnjih napetosti u Ukrajini, SVR navodi: "Vidjeli smo sličnu situaciju u Gruziji pred događaje 2008."

Dodaje da je tadašnji gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili "platio visoku cijenu" u tom ratu.

SVR je, međutim, ocijenio "apsolutno pogrešnim" tvrdnje da Moskva možda priprema invaziju na Ukrajinu.

- Amerikanci iznose strašnu sliku hordi ruskih tenkova koji se pripremaju pregaziti ukrajinske gradove, uvjeravajući da posjeduju 'pouzdane informacije' o takvim namjerama Rusije, priopćio je SVR.


SAD 'duboko zabrinut' komentarima bugarskog predsjednika o Krimu

SAD je izrazio duboku zabrinutost zbog komentara bugarskog predsjednika Rumena Radeva da je poluotok Krim koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine "ruski", reklo je američko veleposlanstvo u Sofiji u ponedjeljak.

Radev, koji je u Bugarskoj osvojio drugi predsjednički mandat u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju, obećao je održavati bliske veze s bugarskim saveznicima u NATO-u, no također je pozvao na pragmatični odnos s Rusijom.

U predsjedničkoj debati prije svog reizbora, Radev se osvrnuo na Krim kao "trenutno ruski" te je pozvao Bruxelles da obnovi dijalog s Rusijom, rekavši da zapadne sankcije protiv Rusije ne funkcioniraju.

- SAD je duboko zabrinut nedavnim izjavama bugarskog predsjednika Rumena Radeva u kojima je Krim nazvao 'ruskim, priopćilo je veleposlanstvo. SAD, G7, Europska unija i NATO su bili jasni i ujedinjeni u svojoj poziciji da je, unatoč ruskom pokušaju aneksije i okupacije koja traje, Krim Ukrajina.

Komentari Radeva po pitanju Krima izazvali su prosvjede Ukrajine i snažne kritike njegovih oponenata kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!