12:44 / 20.11.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Prosvjedi protiv COVID potvrda od Rotterdama do Australije

Kontrola COVID potvrda

Kontrola COVID potvrda

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

U Austriji će od veljače cijepljenje biti obvezno, a u nizozemskom gradu Rotterdamu proglašeno je izvanredno stanje. S pooštravanjem mjera ne slažu se protivnici uvođenja COVID potvrda, koji nezadovoljstvo izražavaju na ulicama. Prosvjed u Rotterdamu obilježilo je nasilje.


video thumb

Bijes stotina prosvjednika zbog vladinih planova da uvede COVID propusnice za cijepljene te zbog zabrane vatrometa u novogodišnjoj noći zapljusnuo je ulice nizozemskog grada Rotterdama. Kamenje i Molotovljevi kokteli, zapaljena policijska vozila te odgovor snaga reda - pucnjava, najmanje je dvoje ranjenih, vodeni topovi, uhićenja.

Na kraju je sedmero ozlijeđenih, najmanje dvadeset uhićenih u noći koju je gradonačelnik Rotterdama ocijenio kao "orgiju nasilja".

- Policija je vrlo brzo zaključila da ti ljudi nemaju miroljubive namjere. Cilj im je bio pobuniti se, izazvati policiju, uništavati javnu imovinu, zapaliti skutere i postaviti barikade. Policija je morala pojačati prisutnost. Dovedene su policijske jedinice iz cijele zemlje, objasnio je gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb.

U Rotterdamu, gdje je proglašeno izvanredno stanje, osam jedinica interventne policije, oko 400 pripadnika, održava red i mir u gradu. Vlasti su prošlog vikenda ponovno uvele djelomični lockdown na tri tjedna nastojeći usporiti novu eksploziju zaraze, ali ona je ostala na najvišoj dnevnoj razini od početka pandemije.

Austrija je prva europska zemlja koja je, od veljače sljedeće godine, cijepljenje protiv COVID-a proglasila obveznim. Ta srednjoeuropska država od ponedjeljka ulazi u treći, potpuni lockdown na najmanje deset dana.

- Je li cijepljenje obvezno? Nije. Politike imunizacije unutar su nacionalnih odluka, kazala je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije Fadela Chaib

Austrija ima jednu od najnižih stopa procijepljenosti u zapadnoj Europi. Samo malo više od 65 posto stanovnika cijepljeno je dvjema dozama.

Nekoliko tisuća Australaca na ulicama Sidneyja i Melbournea prosvjeduje protiv cijepljenja kojim se vlada bori protiv COVID-a.

- Kada imamo vlade koje naređuju izdavanje COVID putovnica, više nismo slobodni, naglasio je zastupnik u australskom parlamentu Craig Kelly.

Gotovo 85 posto Australaca starijih od šesnaest godina potpuno je cijepljeno protiv COVID-a. Iako je cijepljenje u cijeloj zemlji dobrovoljno, mnoge države i teritoriji proglasili su ga obveznim za mnoga zanimanja te zabranili necijepljenima posjete restoranima, javnim događajima i slično.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!