Škotski parlament ne može odobriti drugi referendum o neovisnosti bez Westminstera

23.11.2022.

20:42

Autor: Elizabeta Gojan/P.F./HRT

Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon

Foto: Russell Cheyne / Reuters

Najviši sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio je da škotski parlament ne može odobriti drugi po redu referendum o neovisnosti bez pristanka Westminstera. Slučaj je predan sudu nakon što je škotska prva ministrica Nicola Sturgeon nagovijestila drugi referendum o neovisnosti, no predsjednik Vrhovnog suda rekao je da škotski parlament nema ovlasti da raspiše referendum o neovisnosti Škotske.

Težak udarac dobili su škotski nacionalisti od najvišeg, Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva. Prva ministrica Škotske, čelnica Škotske nacionalne stranke kojoj je cilj neovisnost Škotske, Nicola Sturgeon, željela je održavanje referenduma 19. listopada 2023. No vlada Ujedinjenog Kraljevstva odbila je dati službeni pristanak za još jedan plebiscit, ustvrdivši kako bi to trebao biti događaj jednom u generaciji.

Najviši pravni službenik škotske vlade poslao je upit Vrhovnom sudu Ujedinjenog Kraljevstva - bi li on mogao usvojiti pravne akte koji utiru put za drugi, savjetodavni referendum bez odobrenja britanskog parlamenta.

- Od suda se ne traži i ne može se tražiti izražavanje stajališta o političkom pitanju treba li Škotska postati neovisna država. Njegova je zadaća isključivo tumačiti relevantne odredbe škotskog zakona i odlučiti hoće li se predloženi zakon odnositi na određene teme, rekao je lord Robert Reed, predsjednik Vrhovnog suda Ujedinjenog Kraljevstva.

Peteročlano sudsko vijeće jednoglasno je presudilo kako je pitanje referenduma, pa bio on samo i savjetodavan, rezervirano za Westminster.

- Škotski parlament nema ovlasti donositi zakone o referendumu o neovisnosti Škotske, smatra lord Reed.

Iako će odluka suda razočarati nacionaliste, problem je daleko od razrješenja.

- I da ne bi bilo zabune, vjerujem danas, kao što sam vjerovala i jučer, referendum je najbolji način rješavanja pitanja neovisnosti. Činjenica je da Škotska nacionalna stranka ne odustaje od referendumskog smjera, Westminster ga blokira. Moramo i mi ćemo pronaći drugo demokratsko, zakonito i ustavno sredstvo kojim škotski narod može izraziti svoju volju. Prema mojem mišljenju, to mogu biti samo izbori, sljedeći nacionalni izbori, istaknula je škotska premijerka Sturgeon.

Škotska nacionalna stranka, koja dominira škotskom politikom više od desetljeća, osvojila je golemu većinu škotskih mjesta na izborima 2019. godine. Njezini članovi tvrde kako je odbijanje britanskog Westminstera o dopuštanju još jednog glasanja - ignoriranje stajališta Škotske.

- Sada je na kocki sama bit demokracije u ovoj uniji. A demokracija neće biti uskraćena, sviđalo se to Westminsteru ili ne. Prošle su godine građani Škotske glasali za škotski parlament s većinom i mandatom za raspisivanje referenduma o neovisnosti, izjavio je Ian Blackford, vođa Škotske nacionalne stranke u Donjem domu parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanski premijer pozdravlja, kako smatra, jasnu i konačnu presudu.

- Građani Škotske žele rješavanje velikih izazova s kojima se kolektivno suočavamo, bilo da je to gospodarstvo ili potpora Ukrajini. Sada je vrijeme da političari djeluju zajedno. I to će ova vlada učiniti, naveo je Rishi Sunak, premijer Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema zakonu o Škotskoj iz 1998., kojim je stvoren decentralizirani škotski parlament, on nema ovlasti nad područjem ustava, uključujući i sva pitanja vezana uz uniju Škotske i Engleske. O svakom referendumu, čak i savjetodavnom, odlučuju britanske institucije.

- Nisam previše iznenađena jer ovdje su u pitanju britanski interesi. Demokratski interesi Škotske uvijek će biti na drugom mjestu u odnosu na ono što se događa u Westminsteru. A to se odnosi na sve stranke u Westminsteru, smatra jedna od pristaša neovisnosti Škotske.

Škoti su 2014. odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije s Engleskom s 55% za ostanak u njoj prema 45% protiv. Međutim, pobornici nezavisnosti smatraju kako je izjašnjavanje dvije godine poslije za izlazak Britanije iz Europske unije, čemu se protivila većina škotskih birača, bitno promijenilo okolnosti.

- Samo smo jako, jako razočarani, stvarno ćemo se morati nastaviti boriti i pobrinuti se da na kraju stignemo tamo. Članovi smo i borimo se za neovisnost od 1968., i dalje ćemo to nastaviti, uvjeren je pristaša neovisnosti Škotske.

Večeras će se diljem Škotske održati niz skupova za neovisnost. Nedavna ispitivanja javnog mišljenja pokazala su da je zemlja u biti podijeljena na plovicu po pitanju neovisnosti, s vrlo tijesnom većinom za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu. No Škotska nacionalna stranka i Zeleni čine većinu za neovisnost u škotskom parlamentu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!