08:08 / 23.09.2021.

Autor: Elizabeta Gojan,/Dnevnik 3/HRT/IMS

Snimke američkih graničara na konjima šokirale svijet

Bijela kuća opet na udaru kritika

Bijela kuća opet na udaru kritika

Foto: REUTERS / Ralph Tedy Erol

Brojne reakcije na fotografije i snimke američkih graničara na konjima koji hvataju migrante s Haitija. Prizori koji podsjećaju na western filmove šokirali su mnoge. Bijela kuća opet je na udaru kritika zbog postupanja prema onima koji u Americi traže spas.

video thumb

Prizori u kampu Del Rio: ispod mosta na granici američke savezne države Teksas i Meksika djeca, trudnice, žene i starci, gotovo 14 tisuća migranata, većinom iz Haitija, životari u groznim, nehumanim uvjetima. Postoje optužbe da su zlostavljani.

- Bili su jako zli prema nama. Zamislite, ponašali su se prema nama kao da smo smeće. Nisu nam dali hranu, vodu, nije bilo liječnika, ničega, svjedočila je pred kamerama Nadia, migrantica iz Haitija.

Dramatičnom izvanrednom uredbom za zaštitu zdravlja javnosti, Ministarstvo domovinske sigurnosti donosi odluku o njihovu preseljenje prije nego što uspiju dobiti rješenje zahtjeva za azil.

Nekoliko stotina posebnim je letovima već vraćeno u Haiti. Tisuće njih prevezene su u pritvor, u američke zatvore - radi "obrade".

- Ne želim se vratiti u Haiti. U mojoj zemlji nema reda, nema sigurnosti. Ubijaju ljude. Čak ni predsjednik moje zemlje nije siguran. Ja nisam predsjednik, kako ću tamo živjeti? - pita se migrant Claudio.

Kaos i s druge strane granice. Stotine ljudi, cijele obitelji s malom djecom, bježe u meksički gradić Ciudad Acuna. Ondje ih dočekuje policijska racija. Najmanje ih dvadeset, uključujući malu djecu, imigracijske vlasti uhićuju i trpaju u zatvore.

- Ni s jednim ljudskim bićem ne treba tako postupati. Definitivno, postupanje vlasti je nedostojno i za osudu, to je kršenje ljudskih prava, izjavio je Alberto Carrasco, upravitelj kuće za migrante u Saltillu (Meksiko).

Meksiko evakuira migrante dalje od američke granice, a neke i autobusima šalje prema granici s Gvatemalom na jugu.

Administracija predsjednika Bidena suočava se s kritikama obiju strana u Kongresu.

Republikanci kritiziraju slabu sigurnost u pograničnom kampu. Demokrati su, pak, zabrinutu zbog humanitarnog stanja.

- Slike bičevanja haićanskih migranata, koji su bili izloženi i drugim oblicima fizičkog nasilja, potpuno su neprihvatljive, rekao je Chuck Schumer, vođa demokratske senatske većine Kongresa SAD-a, dodavši da ne mogu nastaviti s ovom mrskom i ksenofobičnom Trumpovom politikom koja zanemaruje naše zakone o izbjeglicama.

I Ujedinjeni narodi izražavaju zabrinutost zbog deportacija. Upozoravaju na nestabilnost karipske države, najsiromašnije na zapadnoj hemisferi. Posljednjih je tjedana ondje pokušan atentat na predsjednika, poraslo je nasilje bandi, a zbog snažnog potresa i poplava dodatno se povećao kaos.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!