Stručnjaci: Moguće se zaraziti dvjema varijantama koronavirusa istodobno

11.07.2021.

12:10

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Britanski BBC prenio je upozorenje stručnjaka da se moguće zaraziti dvjema varijantama koronavirusa istodobno. Takav je slučaj zabilježen u Belgiji u ožujku ove godine, kada se necijepljena 90-godišnjakinja zarazila alfa i beta-sojem te preminula. Liječnici pretpostavljaju da su je zarazile dvije osobe i da je to bio prvi takav slučaj.

Nagli porast broja zaraženih potaknuo je kubanske regulatore na hitno odobravanje jednog od domaćih cjepiva. To je prvo od njih 5 u pripremi, a uskoro bi moglo biti odobreno još jedno. Abdala je pokazala gotovo 90-postotnu učinkovitost protiv koronavirusa.


- Ova odluka otvara velike mogućnosti za nastavak širenja cijepljenja na Kubi i mogla bi rezultirati zahtjevom sestrinskih nacija koje se žele koristiti cjepivom u kliničkim studijama i imunizirati svoje građane, rekla je Marta Ayala, generalna direktorica Centra za genetičko inženjerstvo.


Cjepivo se počinje primjenjivati u trenutku kada je zemlja suočena s dnevnim porastom zaraze delta-verzijom. Primjenjuje se u 3 doze s razmakom od 14 dana.


- Potpuno sam sigurna da će cjepiva dati dobre rezultate i, premda pandemija neće nestati preko noći, barem nećemo imati ovoliki broj zaraženih ili bolesnih, rekla je Olga Gonzalez, dobrovoljka za probno cijepljenje.


Kuba je prva latinoamerička i karipska država koja je uspješno razvila cjepivo protiv COVID-a.

Prva ovogodišnja smrt u Australiji


Australija bilježi prvi smrtni slučaj od koronavirusa ove godine - žene u devedesetima, i rekordnih 77 oboljelih u državi Novi Južni Wales, koja se bori s visoko zaraznom delta-varijantom.


Premijerka savezne države očekuje porast broja u najvećem gradu Sydneyu, koji je već pod jakom blokadom.


- Bit ću šokirana ako sutra bude manje od 100 novih slučajeva. Ne možemo dovoljno naglasiti važnost ne samo poštovanja pravila, nego i shvaćanja rizika, rekla je Gladys Berejiklian, premijerka australske savezne države Novi Južni Wales.


Trotjedno zaključavanje više od 5 milijuna ljudi u Sydneyu i okolici najvjerojatnije će se produljiti.


Vlasnike restorana u Lisabonu, koji se ionako trude preživjeti bez uobičajenih hordi ljetnih turista, zaprepastila je nova vladina odluka o nužnom negativnom testu ili elektroničkoj potvrdi o cijepljenju za boravak gostiju u zatvorenom.


- Ta je mjera pozitivna ako se klijentima stavi na raspolaganje znatno više potvrda. Ali trenutno je riječ o gotovo dva milijuna Portugalaca. A mi nismo imali veliki broj turista zbog ograničenja putovanja, rekao je vlasnik restorana Manuel Jorge Alves.


Zemlja s 10 milijuna stanovnika izvijestila je o 3.162 nova dnevna slučaja zaraze te 6 smrti, što su podaci zadnji put viđeni u veljači kada je Portugal bio pod strogom blokadom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!