Svjetski čelnici: Nova pandemija je pitanje vremena

30.03.2021.

12:40

Autor: Podnevni dnevnik/HRT/Elizabeta Gojan/

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Marin Tironi / Pixsell

U južnom dijelu Brazila uočen je iznenadni porast stope smrtnosti od koronavirusa među mlađim i sredovječnim osobama, nakon što je na tom području utvrđena nova varijanta virusa poznata kao P1. Istodobno, svjetski čelnici prizivaju novi globalni sporazum, kao pripremu za buduće pandemije.

COVID je za sve najveći izazov nakon Drugog svjetskog rata - procjena je 24-ero svjetskih lidera među kojima su njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanule Macron, britanski premijer Boris Johnson... Prizivaju novi globalni sporazum koji će pomoći svijetu da se pripremi za buduće pandemije. Još jedna pandemija ili zdravstvena kriza pitanje je vremena - i to "ne ako, već kada".

Pandemija je pokazala i da "nitko nije siguran dok svi nisu sigurni".

- Moramo drastično pojednostaviti svoj odgovor na Covid. Prespori smo, sve je previše složeno, previše smo zapeli u svojim birokracijama, mislim da svi tome svjedočimo. Moramo ići brže i jače, to je lekcija koju bismo svi trebali naučiti – poručio je francuski predsjednik Emmanule Macron.

Oboljeli umiru dok čekaju red za prijem u bolnicu... U Brazilu kaos... Prema vladinim podacima, diljem zemlje više od 6.000 ljudi čeka krevet na odjelu Intenzivne njege.

- Gledate osobu koja umire i ne možete baš ništa učiniti da to spriječite – kaže Jose Roberto Inacio, sin preminulog od Covida.

Unatoč svemu, predsjednik Jair Bolsonaro nastavlja ismijavati mjere kojima se preporučuje ostanak kod kuće. Rijetko nosi masku, ne planira se cijepiti. Poručuje Brazilcima da "prestanu kukati" zbog broja mrtvih, sada ih je više od 300 000 - što je, nakon Sjedinjenih Država, druga najveća smrtnost na svijetu. Zbog svega, nakon ministra zdravstva u jednom su danu ostavke podnijeli i ultrakonzervativni ministar vanjskih poslova Ernesto Araújo te obrane Fernando Azevedo e Silva.

Slovačka je ostala bez premijera. Ne obavijestivši koalicijske partnere, Igor Matovič naručio je rusko cjepivo Sputnjik V, koje još nema odobrenje Europske agencije za lijekove.

- Prema ugovoru, u sljedeća dva mjeseca primit ćemo milijun doza cjepiva, što će biti dovoljno za pola milijuna građana – kaže Matovič, premijer Republike Slovačke na odlasku.

Predsjednica Zuzana Čaputova za novog je mandatara imenovala ministra financija Eduarda Hegera. Iako se stanje u zemlji počelo poboljšavati, lockdown ostaje na snazi tijekom Uskrsa.

Poljska je vlada uvela nove propise o karanteni za putnike iz inozemstva.

- Za putnike iz schengenske zone karantena će biti obavezna ako ne posjeduju valjani negativni test ne stariji od 48 sati – pojasnio je Marcin Horala, zamjenik ministra infrastrukture.

Svi ostali putnici u karantenu će čak i ako imaju negativan PCR test.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!