20:40 / 12.02.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/HRT/Hina/D.D.

Trumpovi odvjetnici demokratima: Prestanite s licemjerjem

Trumpovi odvjetnici počeli iznositi obranu

Trumpovi odvjetnici počeli iznositi obranu

Foto: U.S. Senate TV / REUTERS

Odvjetnici Donalda Trumpa na njegovu suđenju u Senatu optužili su demokrate za dvostruka mjerila jer sude bivšem predsjedniku za poticanje smrtonosnog napda u siječnju na Kapitol, a u svojim govorima služili su se takvom retorikom.


Trumpu se sudi u američkom Senatu zbog njegova zapaljiva govora u kojem je pristaše pozvao da "se pakleno bore" prije nego su oni 6. siječnja nasilno ušli u Kongres, ugrozili zastupnike, a u okršaju je pet osoba poginulo.

- Ovakav neviđen pokušaj demokrati ne provode zato da se odupru političkom nasilju. Ne, demokrati žele diskvalificirati političku oporbu. Oni žele poništiti kulturu Ustava, rekao je Trumpov odvjetnik Michael van der Veen.

Trumpov tim prikazao je u Senatu videomaterijal u trajanju desetak minuta, kolaž izvadaka iz govora istaknutih demokrata: potpredsjednice Kamale Harris, senatorice Elizabeth Warren, bivše državne tajnice Hillary Clinton te drugih dužnosnika koji su u svojim obraćanjima rabili riječ "boriti se".

- Niste učinili ništa loše. To je riječ koju ljudi koriste, ali molim vas prestanite s licemjerjem, rekao je Trumpov odvjetnik David Schoen obraćajući se demokratima.

video thumb

Odvjetnici su danas počeli iznositi obranu Donalda Trumpa za poticanje nasilja nakon što je devet zastupnika demokrata proteklih dana iznosilo optužbe. Demokrati su svoje izlaganje počeli prikazom videofilma u kojemu su kombinirali snimke nasilnog upada Trumpovih pristaša u zgradu Kapitola i Trumpova govora koji je prethodio s već poznatim pozivom da se "pakleno bore" kako bi spriječili gubitak izbora koji je pretrpio 3. studenoga 2020.

Prije Schoena, odvjetnik Michael van der Veen u uvodnim riječima je rekao da je proces opoziva pred Senatom nepravedan i jasno protuustavan čin političke osvete.

Za Trumpovu osudu trebaju glasati dvije trećine senatora što znači da bi se 17 republikanaca trebalo pridružiti demokratima, što je malo vjerojatno. Ako Trump bude proglašen nevinim u tom procesu, Senat ga ipak može odlučiti cenzurirati ili mu zabraniti da ponovno obnaša funkciju.

Trump je odbio svjedočiti u tom procesu nakon što su ga na to pozvali demokrati prošli tjedan. Njegovi odvjetnici i velik dio republikanskih senatora propitkuje ustavnost procesa opoziva, već potvrđenog u donjem domu Kongresa, po drugi put. Oni smatraju kako Senat nema ovlasti voditi taj postupak jer je Trump već napustio dužnost, pa ga se ni ne može ukloniti. Takav argument omogućava republikanskim senatorima da glasuju protiv Trumpova opoziva zbog proceduralnog protivljenja, a ne zbog izravne podrške njegovim tvrdnjama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!