12:31 / 24.04.2021.

Autor: Željko Raić/Podnevni dnevnik/HRT

Indija epicentar pandemije, dio Europe se otvara

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Davor Puklavec / Pixsell

Treći val više od mjesec dana hara Starim kontinentom, a zamah mu daju nove varijante koronavirusa. Dok dio država počinje znatno ublažavati mjere, u Njemačkoj uvode policijski sat. 

Od ponoći u Njemačkoj - nove strože mjere. Među njima je najvažnija ona o zabrani kretanja tijekom noći i to u regijama s visokom incidencijom.

- Donijeti takvu odluku težak je teret za ovu vladu. Ali dvaput smo se uspješno obranili od valova pandemije pa to želimo učiniti i sada. Želimo izbjeći najlošiji scenarij - poručuje Jens Spahn, njemački ministar zdravstva.

U Italiji potpuno druga priča. Od ponedjeljka život se vraća u kakvu takvu normalu. Restorani nakon punih šest mjeseci otvaraju svoja vrata. Naravno, mjere sigurnosti i dalje visoke.

- Imam osjećaj da je u ponedjeljak prvi dan škole. Kao da smo sve zaboravili što smo dosad radili. Danas sam imao važan sastanak s osobljem, i podijelili smo sve svoje strahove i nadanja vezane uz ponovno otvaranje - kaže Marco Martini, vlasnik restorana.

I Austrija je odlučila - sredinom svibnja otvaraju se restorani, hoteli, kazališta, počinje koncertna sezona. Život opet dobiva onaj stari smisao.

- Drago mi je što sam mogao objaviti tu vijest. Jer to su djelatnosti u kojima radi mnogo ljudi, i koji se nakon mjeseci čekanja napokon mogu vratiti na posao. Ali isto tako, priznajmo, svima nama potrebni su izlasci - poručuje Sebastian Kurz, austrijski kancelar.

Američka agencija za hranu i lijekove nakon deset dana stanke opet je dopustila uporabu cjepiva Johnson & Johnsona.

Peter Marks iz Američke agencije za hranu i lijekove očekuje da cijepljenje tim cjepivom počne odmah nakon što pismeno objave tu odluku. Novost je u tome što se svi građani moraju informirati o mogućoj opasnosti povezanosti cjepiva sa smrtonosnim krvnim ugrušcima.

Indija je epicentar svjetske pandemije. Svakodnevno ruši nove negativne rekorde, a bolnice su doslovno pred kolapsom.

- Upravo smo primili 500 litara kisika. To će nam trajati možda samo pola sata. Pacijenti koji su na respiratorima nemaju nikakve šanse da prežive današnji dan, ako ne stigne najmanje deset tisuća litara kisika - upozorava ravnatelj bolnice Batra.

Najveći su problemi u Delhiju. Bolnički sustav toga grada gotovo više uopće ne funkcionira, pacijenti leže po hodnicima, a jedan od većih problema briga je za preminule jer bolničke su hladnjače prepune.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!