Ukrajinska protuofenziva na jugu, ruski napadi na istoku

20.07.2022.

19:35

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT

Harkiv

Harkiv

Foto: Nacho Doce / REUTERS

Ne prestaju borbe u Ukrajini. Ukrajinske snage i dalje su u protuofenzivi na jugu, a ruske na istoku pokušavaju osvojiti Donbas. Prema britanskoj obavještajnoj službi ruska ofenziva u istočnoj regiji Donbasa donosi minimalne uspjehe dok ukrajinske snage - koje Britanija pomaže poduprijeti - drže svoje položaje.

video thumb

Svako jutro od početka rata, umirovljenica Natalia Pasternak obilazi granatama i raketama razrušene zgrade u svojem susjedstvu na sjeveroistoku Ukrajine, donoseći hranu mačkama. Većina ih je ostala napuštena jer su im vlasnici pobjegli od rata. Procjenjuje da je i do 100 mačaka i mačića u blizini njezine zgrade u Sjevernoj Saltivki, koja je prije invazije imala oko 300.000 stanovnika.

Ruske snage nastavljaju s napadima na istok i jug Ukrajine, dok Bijela kuća vidi znakove da se Moskva i službeno sprema pripojiti teritorij koji je zauzela tijekom gotovo pet mjeseci rata.

- Rusija postavlja temelje za aneksiju ukrajinskog teritorija koji kontrolira, izravno kršeći suverenitet Ukrajine. Dovoljno je dokaza u obavještajnim podacima i javnosti koji potvrđuju da Rusija opet namjerava pokušati pripojiti ukrajinski teritorij, vrlo slično kao 2014., rekao je John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Kijev izvještava o teškim, katkad i kobnim ruskim napadima zbog, tvrde, uglavnom neuspješnih pokušaja napretka ruskih kopnenih snaga. Pet civila ubijeno je, 16 je ranjeno u regiji Doneck. Još je dvoje civila stradalo u Nikopolju, na jugu.

- Grad je zasut nečim što izgleda kao raketa Uragan. Pogođena je autobusna stanica gdje su ljudi čekali prijevoz, rekla je Olena Baranik, glasnogovornica policije regije Harkiv.

Prošlo je više od dva tjedna od posljednjeg velikog teritorijalnog dobitka Moskve, grada Lisičanska.

Ruski vojni vrh ustvrdio je da je više od 200 ukrajinskih rezervista ubijeno nakon "visoko preciznog" napada na mornaričku postaju u regiji Odesa.

Za Kremlj nema vremenskog ograničenja onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom", kako bi osigurao vlastitu sigurnost u uvjetima širenja NATO-a. Učinit će sve što je potrebno kako bi postigli ciljeve.

- Zemljopisni ciljevi specijalne operacije još će se više udaljiti od trenutačne linije. To je zato što ne možemo dopustiti da na dijelu Ukrajine koji će kontrolirati Zelenski ili tko god ga zamijeni, bude oružje kao izravna prijetnja našem teritoriju i teritoriju onih republika koje su proglasile neovisnost, rekao je Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije.

Predsjednik Vladimir Putin ustvrdio je nakon posjeta Iranu, od kojeg je dobio punu potporu za svoju akciju, kako ne primjećuje da Kijev želi ispuniti uvjete postavljene, kako ga opisuje, "preliminarnim mirovnim sporazumom", dogovorenim još u ožujku.

- Konačni rezultat, naravno, ne ovisi o posrednicima, nego o spremnosti ugovornih strana da provedu postignute dogovore. Danas vidimo da vlasti u Kijevu to ne žele, rekao je Putin.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju postrojbi koje se bore u Ukrajini i naredio im veći učinak u obaranju neprijateljskih bespilotnih letjelica koje djeluju u pograničnim regijama. Jer samo u posljednja 24 sata vojne snage Kijeva napale su granični prijelaz i Horlivku, u samoproglašenoj Narodnoj Republici Donjeck. Jedna je osoba ubijena, tri su ranjene, među njima i dijete.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!