12:34 / 26.01.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/IMS/HRT

Ukrajinsko-ruska kriza - pregovori u Parizu, na "terenu" vojne vježbe

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Maksim Levin/Gleb Garanich/Sergey Pivovarov / REUTERS

Dok u Parizu traju pregovori o rješavanju ukrajinsko-ruske krize, Rusija je na granicu poslala borbene zrakoplove, kako bi održala zračne vježbe.

Američki predsjednik Joe Biden prije dva dana najavio je da će poslati 8.500 vojnika u Europu, a noćas je ruskom kolegi Vladimiru Putinu prijetio novim sankcijama. Američki predsjednik sve se više uključuje u podizanje ionako velike napetosti između dviju zemalja.

 - Već sam poručio predsjedniku Putinu, a sad ponavljam, svaka njegova akcija prema Ukrajini, imat će posljedice, a najprije će to biti gospodarske sankcije, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a. 

U odmetnutim ukrajinskim pokrajinama vlada stanje između rata i mira. Ukrajinska vojska tvrdi da poštuje primirje, ali su provokacije s pobunjeničke strane stalne.

- Da, opet su se dogodile oružane provokacije, i opet je druga strana bila ta koja izaziva sukobe. Ali, nasreću, nema ranjenih ni poginulih s naše strane, kazao je Volodimir Zelenskij, ukrajinski predsjednik.

U raspravu o rješavanju krize izravno se uključuju Berlin i Pariz. Olaf Scholz i Emmanuel Macron jedinstveni su u stajalištu o nepromjenjivosti granica, unaprijed osuđuju svaku invaziju i pozivaju na razum.

- Svaki oblik ruskog vojnog angažamana prema Ukrajini smatrat ćemo izravnom agresijom, i odmah ćemo oštro reagirati, izjavio je Olaf Scholz, njemački kancelar.

- Upravo je zato važno stalno komunicirati i razgovorom rješavati probleme. U petak ujutro o svim tim problemima telefonom ću izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Putinom, kazao je Emmanuel Macron, francuski predsjednik.

U Moskvi ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručuje - i dalje se očekuju pisani odgovori na naše zahtjeve vezane uz širenje NATO-a na istok.

- Ako uskoro ne primimo konstruktivne odgovore na naše sigurnosne zahtjeve, Moskva je spremna pokrenuti odgovarajuće mjere, kazao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Koje su to mjere, nije objasnio, ali stigla je vijest da su na bjeloruskoj granici s Ukrajinom počele nove vojne vježbe ruskih borbenih zrakoplova Suhojev SU 35. Naoružanih i spremnih za akciju.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!