UN-ov glavni tajnik pred Lavrovom osudio razaranja u invaziji na Ukrajinu

24.04.2023.

18:00

Autor: B.B.B./HRT/Hina/AFP/Reuters/Nexta

Sergej Lavrov

Sergej Lavrov

Foto: Wang Ying / XINHUA

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda osudio je u ponedjeljak na sjednici Vijeća sigurnosti kojim predsjeda ruski ministar vanjskih poslova, "razaranje" Ukrajine u ruskoj invaziji, nazivajući je "kršenjem međunarodnog prava".

- Ruska invazija na Ukrajinu, kojom se krše UN-ova povelja i međunarodno pravo, uzrokuje patnju velikog broja ljudi, razaranje zemlje i njezinih stanovnika, pogoršavajući gospodarsku krizu koja je posljedica pandemije COVID-a, rekao je Antonio Guterres pred Sergejom Lavrovom koji je predsjedao sjednicom Vijeća posvećenoj "obrani načela" UN-ove Povelje.

- Multilateralizam je pod pritiskom kao nikad od osnivanja Ujedinjenih naroda, istaknuo je Guterres rekavši da je "napetost između velesila na najvišoj razini".

- Suočeni smo s krizama koje se međusobno isprepleću na dosad neviđen način, dodao je upozoravajući na "opasnost od sukoba zbog nesretnog slučaja ili krive procjene".

Vijeće sigurnosti

Rusija u travnju predsjeda Vijećem sigurnosti, a ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je doputovao kako bi predsjedao ovom sjednicom.

- Kao i tijekom hladnog rata, dosegnuli smo opasni, možda još opasniji prag, rekao je Lavrov Vijeću. "Situacija se pogoršava gubitkom povjerenja u multilateralizam."

U okvirnom dokumentu poslanom zemljama članicama koje su sudjelovale na ovoj sjednici, Rusija osuđuje "jednopolaran svjetski poredak uspostavljen nakon završetka hladnog rata, prijeteći djelotvornosti i stabilnosti sustava Ujedinjenih naroda".

- Danas je na djelu drukčija sustavna preobrazba: jednopolaran svjetski poredak prirodno doseže svoje granice i brzo propada dok nastaje novi multipolarni sustav, dodaje se u tekstu.

- Organizirajući ovu raspravu Rusija se pokušava prikazati kao branitelj UN-ove povelje i multilateralizma. Ništa nije dalje od istine, to je besramno, rekao je veleposlanik EU-a Olof Skoog pred novinarima.

Nexta prenosi isječak govora

- Nazovimo stvari pravim imenom, manjina na zapadu ne može govoriti u ime čovječanstva. Ponašamo se pristojno i poštujemo sve članove međunarodne zajednice. Nametanjem poretka određenog pravilima (rules based order), njegovi autori arogantno odbacuju ključna načela Povelje UN-a, tvrdi Lavrov

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!