Unatoč diplomatskim naporima, ukrajinska kriza sve se više zahuktava

04.02.2022.

19:53

Autor: Dražen Stefanov/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Vadim Yakubyonok/ / REUTERS

Unatoč brojnim diplomatskim naporima za mirno rješenje ukrajinske krize, stanje na terenu sve se više zahuktava. Amerikanci i NATO raspoređuju dodatne postrojbe na području istočne Europe, a Rusi su s oko 30 tisuća vojnika počeli velike vojne vježbe u Bjelorusiji. Ulje na vatru dolijevaju i američki obavještajci - tvrde da Rusija namjerava lažirati napad ukrajinske vojske na ruski teritorij. U Kijevu je reporterka HTV-a Elizabeta Gojan koja prati situaciju.

- Ovotjedna diplomacija nije postigla nikakvo rješenje. Zato su sve oči bile uprte prema Kini gdje je glavna zvijezda otvaranja Zimskih olimpijskih igara bio ruski predsjednik Vladimir Putin, rekla je Elizabeta Gojan u uvodu.

- Jasno je da se pod prijetnjom najvećih sankcija predsjednik najveće države svijeta okrenuo predsjedniku  najmnogoljudnije države Xi Jinpingu. Zajedno su svijetu pokazali svoje obnovljeno savezništvo, svoju bolju suradnju, ali i da imaju isti pogled na svijet. Iako Ukrajina izrijekom nije spomenuta, moglo se jasno prepoznati u njihovoj zajedničkoj izjavi protiv širenja NATO-a, kako su oni to nazvali "hladnoratovska ideologija NATO-a". Za Kinu je to osjetljiva ravnoteža jer Peking ima diplomatske i ekonomske odnose s Ukrajinom. Dođe li do ruske invazije ili vojnog napada na Ukrajinu, mogao bi pasti ugled kineskog predsjednika. Kina je najveći trgovinski partner Europe pa će se i o tome voditi računa, rekla je.

Pad potpore Zelenskom

Naglasila je da u Kijevu nisu komentirali novo savezništvo Kine i Rusije.

- Zanimljivo je da se predsjednik Zelenski mora kretati po političkoj žici između vanjske politike Ukrajine i svog unutarnjeg prosperiteta. Na domaćem planu balansira između istoka i juga Ukrajine, ruskog govornog područja, koji ekonomski, kulturološki i teritorijalno pripada Rusiji što ne znači da su proputinovski nastrojeni. Iz središnjeg i zapadnog ukrajinskog govornog područja, iz kojeg kreću radnici, migranti koji silno žele da Ukrajina uđe u Europsku uniju i NATO. Prema istraživanjima, danas bi za predsjednika Zelenskog glasalo 17,4 posto birača, za razliku od listopada prošle godine kad ih je bilo 19,1 posto. Uzrok tom padu nije rat, nego korupcija, glavni i gorući problem koji je, u svojoj predizbornoj kampanji,  obećao iskorijeniti, rekla je.

Gotovina, prva pomoć i votka

Gojan je istaknula da Kijev kao metropola živi normalno, a stručnjaci i laici teško mogu procijeniti kakva je stvarna opasnost.

- Svi se okreću medijima i društvenim mrežama gdje ima puno uputstava što treba ponijeti ako dođe do napada. Obvezno treba imati uza sebe gotovinu i prvu pomoć. Ima puno savjeta da se pri ruci nađe i boca votke koja je dobra za dezinfekciju rana. Ima i uputstava kako zapaliti bengalsku vatru da bi se signaliziralo za pomoć, zaključila je. 

Američki obavještajni dužnosnici vjeruju da Rusija planira izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu. Plan navodno uključuje korištenje snimke koja lažno prikazuje napad ukrajinske vojske na ruski teritorij ili na govornike ruskog jezika na istoku Ukrajine. Obavještajne informacije Washington je odlučio i objaviti. 

- Ruske tajne službe razmatraju izradu propagandnog videa u kojem bi se prikazale lažne eksplozije, trupla, ožalošćene osobe, uništeni objekti ili vojna oprema, rekao je Ned Price, glasnogovornik State Departmenta.

Rusi sve opovrgavaju i tvrde da je ovo samo još jedna klasična američka namještaljka.

- Preporučio bih da ničije riječi ne uzimate zdravo za gotovo - a posebice one koje dolaze iz State Departmenta, rekao je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja.

Iz Kijeva su pak poručili da im je taj ruski scenarij dobro poznat. 

- Od 2014. vidjeli smo mnogo podmuklih akcija Ruske Federacije. Vidjeli smo nekoliko puta kako ih ništa ne može spriječiti da krivotvore incidente i za to optuže Ukrajinu. Slično je bilo i s ilegalnom okupacijom Krima. Sve se događalo pod tzv. "lažnim barjakom", istaknuo je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar vanjskih poslova.

U međuvremenu kriza se sve više zahuktava i na terenu. Amerikanci raspoređuju elitne padobranske postrojbe na području Rumunjske i Poljske, a Rusi vježbaju u Bjelorusiji kamo su dovezli 30 tisuća vojnika te brojne borbene zrakoplove i raketne sustave. U Harkivu dragovoljci vježbaju uz instruktore ukrajinske vojske.

- U mom okružju ima mnogo ljudi s proruskim stajalištima. I raspravlja se o toj temi. Neki vjeruju da je ono što se događa na našoj granici dobra stvar, drugi pak misle da je to loše. E, pa mi koji mislimo da je to loše, sada smo ovdje, istaknuo je Zakhar Gapajan, dragovoljac u ukrajinskoj vojsci. 

Unatoč svemu, nastavljaju se diplomatski napori za mirno rješenje krize. U Moskvu i Kijev idući tjedan stiže francuski predsjednik Emmanuel Macron. Razgovarat će se o uvjetima za postizanje strateške ravnoteže u Europi koja bi omogućila smanjenje napetosti na terenu i jamčila sigurnost na kontinentu.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!