19:44 / 06.05.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Upotrijebljeno 700 milijuna doza cjepiva, najmanje u siromašnim zemljama

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Monicah Mwangi / Reuters

Proizvodnja i raspodjela cjepiva protiv COVID-a bila bi znatno brža kada bi se ukinula zaštita intelektualnog vlasništva - odnosno patenti na cjepiva. Za takvo rješenje zauzimaju se Sjedinjene Države, a i Europska unija spremna je o tome razgovarati.


U svijetu je tijekom travnja primijenjeno 700 milijuna doza cjepiva, ali od toga je samo 0,2 posto upotrijebljeno u siromašnim zemljama. I dok se moćne farmaceutske tvrtke uglavnom protive ukidanju patenata za cjepivo, ističući da bi to ugrozilo skupa istraživanja, Indija i Južna Afrika zatražile su njihovo privremeno ukidanje kako bi ubrzale proizvodnju. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena taj prijedlog zagovora, podržat će ga 100 od 164 članice Svjetske zdravstvene organizacije. Predomislila se i Europska unija.

- Europska unija spremna je razgovarati o svakom prijedlogu za rješavanje krize na učinkovit i pragmatičan način. Stoga smo spremni razgovarati i o tome kako bi američki prijedlog o ukidanju prava intelektulanog vlasništva za cjepiva protiv covida 19 mogao pridonijeti tom cilju, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Dosad najveće istraživanje učinkovitosti cjepiva Pfizer na općoj populaciji, provedeno u Izraelu , pokazalo je da je ono pružilo zaštitu veću od 95 posto, ali i da ona značajno pada cijepi li se osoba samo jednom, umjesto preporučene dvije doze.

Rusija je odobrila jednodozno cjepivo Sputnik LIGHT, učinkovitosti 79,4%. Cijena mu je manja od 10 dolara po dozi.

- Naša su cjepiva ažurirana, najpouzdanija i među najsigurnijima. Kao što je rekao jedan od europskih stručnjaka - pouzdani su poput automatske puške Kalašnjikov, rekao je Vladimir Putin, predsjednik Ruske Federacije.

Katastrofalni porast zaraze koronavirusom u Indiji poklopio se s dramatičnim padom cijepljenja zbog problema u opskrbi i isporuci, usprkos tome što se u zemlji proizvodi najviše cjepiva na svjetskoj razini. Svaki novi dan rekordan je broju zaraženih i umrlih. Iako pomoć iz svijeta stiže, nedovoljna je za smanjenje borbe za svaki bolnički krevet, aparate s kisikom i lijekove.

- Od jutros sam odgovorio na šest poziva. Niti jedan nije bio od pacijenata. Svi su bili zahtjevi za prijevoz tijela umrlih, rekao je Rakesh Sarkari, vozač Hitne pomoći.

Srbijanska vlada, na prijedlog predsjednika Aleksandara Vučića, osnažuje kampanju cijepljenja nagrađujući s po 25 eura sve dosad cijepljene i one koji će to učiniti do 31. svibnja. Dio te kampanje je i otvaranje novog punkta za cijepljenje u jednom beogradskom trgovačkom centru u kojem je, u golemoj gužvi, prvih 100 cijepljenih već dobilo taj novac.

- To je stimulans za one koji nemaju novca, koji se boje, u svakom slučaju mislim da će imati neko pozitivno djelovanje, rekao je Saša iz Beograda.

Negativno će, sasvim sigurno djelovati vladina odluka za one koji se NE cijepe i obole od COVID-a - uskraćuje im se plaćeno bolovanje.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!