Polemike oko vojne pomoći Ukrajini; Zelenski pita - kad će biti donesena odluka?

09.03.2022.

19:21

Autor: Nataša Ban/Dnevnik HTV-a/IMS

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Foto: Screenshot / via Reuters

Ruski napadači imaju u Ukrajini premoć u zraku. Zato je Ukrajina zatražila od zapadnih država da joj stave na raspolaganje borbene zrakoplove. Ukrajinski piloti prošli su obuku za upravljanje MiG-ovima 29, a takve zrakoplove Poljska je ponudila SAD-u da ih preda Ukrajincima.

Poljska je ostala osamljena u želji da svoje borbene zrakoplove MIG 29 pošalje u američku zrakoplovnu bazu u Njemačkoj, preda SAD-u, a oni Ukrajincima. Sjedinjene Države to su jučer odbile. Prvo neizravno.

- To bi bila odluka suverene države, Poljske ili bilo koje druge države. Ako bi željeli osigurati zrakoplove za ukrajinske zračne snage, to bi bila odluka suverene države, SAD joj ne bi stajao na putu, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

A poslije se Pentagon oglasio posebnim priopćenjem. Kažu, takav poljski prijedlog neodrživ je.

- Čuli smo jučer iz Ministarstva obrane o poljskom prijedlogu da stave na raspolaganje vladi Sjedinjenih Država borbene zrakoplove. Polazeći iz američke zrakoplovne baze u Njemačkoj, kako bi otišli u zračni prostor iznad Ukrajine što je sporno za Rusiju, izaziva ozbiljnu zabrinutost u cijelom NATO savezu, rekao je Antony Blinken, državni tajnik SAD-a.

Ukrajinski predsjednik Zelenski ponovno je pozvao zapadne partnere da im daju borbene zrakoplove kako bi se usprotivili ruskoj invaziji.

- Čuli smo i čitali u medijima da postoji sporazum između američke i poljske strane, da je postignut. Ali u isto vrijeme čujemo da je poljski prijedlog nerazuman. To kažu u Washingtonu. I to smo pročitali. Dakle, kad će biti donesena odluka? - pita.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki kaže kako su uvijek naglašavali da Poljska nije strana u ratu kao ni NATO.

- Zbog toga bilo kakvu odluku o isporuci oružja mora preuzeti cijeli NATO i mora biti jednoglasna. Zato smo spremni dati svu svoju flotu mlaznih lovaca Ramsteinu, ali nismo spremni sami poduzeti bilo kakve poteze jer, kao što sam rekao, mi nismo strana u ovom ratu - poručio je.

Njemački kancelar Olaf Scholz susreo se danas s kanadskim premijerom. Kancelar kaže - objavljeno je što je do sada slala Njemačka, ali protivi se slanju zrakoplova Ukrajini.

- Inače moramo veoma precizno razmisliti što konkretno činimo, to posve sigurno nisu borbeni zrakoplovi - poručio je.

Kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da će i dalje slati opremu i oružje u mjeri u kojoj budu potrebni, ono što je na raspolaganju u Kanadi.

- Mi to dogovaramo s partnerima u savezu, moramo biti vrlo oprezni da ne pridonosimo širenju sukoba i eskalaciji. Želimo deeskalaciju, kraj ovog sukoba - poručio je Trudeau.

Britanci razmatraju doniranje obrambenih protuzračnih projektila Ukrajini kako bi joj pomogli da se i na nebu obrane od Rusije. No što se tiče borbenih zrakoplova - ne žele se miješati.

- To je stvar Poljske. Rekao sam da ću poduprijeti svaki njihov izbor - poručuje britanski ministar obrane Ben Wallace

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, kaže kako je to iznimno nepoželjan i potencijalno opasan scenarij.

Moskva oštro upozorava da bi dostava zrakoplova u Ukrajinu iz američke baze - mogla dovesti do eskalacije sukoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!