WHO: Postupak odobrenja ruskog Sputnjika V još na čekanju

13.10.2021.

21:06

Autor: P.F./Hina

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: HTV / HRT

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da je postupak za odobrenje cjepiva Sputnjik V protiv covida-19 za hitnu uporabu na čekanju zbog nepotpunih podataka i pravnih procedura, ali se tijelo UN-a nada da će se to riješiti vrlo brzo.

Gotovo svaki dan radimo s ruskim ministarstvom zdravstva na preostalim pitanjima koje treba riješiti ruski fond za izravna ulaganja, rekla je Mariangela Simao, pomoćnica šefa WHO-a za pristup lijekovima i zdravstvenim proizvodima.

Simao je rekla da će WHO, čim se postigne dogovor, ponovno otvoriti slučaj i procijeniti dostavljene podatke koji su još uvijek nepotpuni i nastaviti s inspekcijama u proizvodnim postrojenjima u Rusiji.

- Svim podnescima koje imamo pristupamo na jednak način, rekla je Simao, ali nije navela vremenski okvir kada bi se postupak mogao završiti.

Ruski ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je ranije u listopadu da su uklonjene sve prepreke da WHO registrira cjepivo i da je preostalo tek nešto administrativnog posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!