Zaoštrava se politička kriza u Bosni i Hercegovini

22.11.2021.

20:42

Autor: Ilko Barbarić/Dnevnik/B.A./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Politička kriza u Bosni i Hercegovini ne jenjava, nego se, naprotiv - i zaoštrava. Sve strane u BiH čvrsto ostaju pri svojim stajalištima, ponajprije kad je riječ o izmjenama izbornog zakona...

Iako mnogi očekuju da SAD i Europska unija riješe političku krizu u BiH, američki diplomati Derek Cholet i Matthew Palmer i dalje traže dogovor političkih vođa triju konstitutivnih naroda. Potkraj studenoga trebali bi se održati, prema mišljenju mnogih, ključni pregovori.


- Na pragu smo odlučujućih pregovora oko izmjene Izbornoga zakona i smatram da bi ishod ovih razgovora, pozitivan ili negativan, mogao odrediti budućnost, funkcionalnost, pa i samu održivost Bosne i Hercegovine, rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH.


Ljubić u pismu američkim i europskim diplomatima kao razloge neuspjeha reformi u BiH navodi, kako kaže, nepoštovanje načela konstitutivnosti naroda kao temelje ustavnih odredbi BiH. 


- Na sceni su već duže vrijeme u Bosni i Hercegovini dva ekstremna, u suštini hegemonijska projekta - s jedne strane unitaristički projekt sa strane političkog Sarajeva, s druge strane separatistički sa strane Banjaluke, rekao je Ljubić.


- Republika Srpska nema nijedan plan o odcjepljenju Republike Srpske i secesiji, kako nam žele pripisati, ali u Republici Srpskoj se o tome priča, kao što se tome priča i u Bosni i Hercegovini i čitavoj regiji, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.


A sve se glasnije govori i o sankcijama.


Američki pritisak na bosanskohercegovačke političare da pronađu rješenje za izmjene izbornog zakona sve je snažniji, dok Njemačka istodobno u Bruxellesu zagovara sankcije protiv Milorada Dodika.


Međunarodna je zajednica prije dva desetljeća nametala zakone i donosila rješenja u BiH, kaže sarajevski politički analitičar Adnan Huskić. Nakon dugo vremena ovo je, kaže, ozbiljan pokušaj SAD-a i Europske unije da se riješi kriza u BiH.


- Unazad desetak godina ovdje su pokušane raznorazne diplomatske inicijative pa ja često za Bosnu i Hercegovinu govorim da je ne samo groblje diplomata, već je i groblje posebno diplomatskih inicijativa, dakle, ljudi koji su htjeli da imaju neko svoje nasljeđe nečega što su napravili u Bosni i Hercegovini, kaže Huskić.


A kakvo će nasljeđe ostaviti trenutačna američko-europska diplomatska ofenziva u Bosni i Hercegovini, bit će jasnije do kraja godine.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!