19:14 / 31.03.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Putin postavio rok za plaćanje plina u rubljima, no Zapad to zasad odbija

Putiin i dalje prijeti

Putiin i dalje prijeti

Foto: Mikhail Klimentyev/Nacho Doce/Max Brugger/Dado Ruvic / REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret prema kojem se ruski plin od sutra mora plaćati u rubljima. U suprotnom, zaprijetio je, ugovori o isporuci plina bit će raskinuti. Istodobno, zbog visokih cijena sirove nafte, Sjedinjene Države najavile su da će otpustiti najveće količine nafte iz svojih strateških rezervi u povijesti. Nakon te objave, cijene sirove nafte pale su na tržištu u Londonu na 108, a na američkom tržištu na 103 dolara po barelu.


Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas odluku prema kojoj strani kupci od sutra ruski plin moraju plaćati u rubljima. Ruska valuta pala je na povijesno niske razine otkad su toj zemlji uvedene sankcije.

- Za kupnju našeg plina moraju otvoriti račune u rubljima u ruskim bankama. S tih računa od sutra će se plaćati isporučeni plin, naglasio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Ne bude li takvih isplata, smatrat ćemo to neispunjavanjem obveze kupaca sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze. Nitko nam ništa ne prodaje besplatno, ni mi se nećemo baviti dobrotvornim radom, odnosno postojeći ugovori bit će obustavljeni, dodao je.

Zapadne tvrtke i Vlade zasad odbijaju ruski plin plaćati u rubljima jer smatraju to kršenjem postojećih ugovora u kojima su iznosi iskazani u eurima odnosno dolarima.

- Pregledali smo ugovore za isporuku plina i u njima piše da će plaćanje biti u eurima, ponekad u dolarima, ali uglavnom u eurima. U razgovoru s ruskim predsjednikom jasno sam rekao da će tako i ostati. Kakve god bile, pomno ćemo razmotriti njegove ideje o tome i što će se dogoditi, istaknuo je njemački kancelar Olaf Scholz.

Večeras će američki predsjednik Joe Biden objavit će pušta li u promet dosad najveću količinu nafte iz strateških rezervi - do 180 milijuna barela.

To je još jedan pokušaj američkih vlasti da snize cijene goriva koje zbog povećane potražnje i otežane nabave neobuzdano rastu. 

Rusija, drugi najveći izvoznik sirove nafte u svijetu, na udaru je sankcija Zapada. Istodobno, iako imaju dobre odnose s SAD-om naftni savez zaljevskih zemalja planira skromno povećati proizvodnju nafte i to u svibnju.

- Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, pokušavaju ostati neutralni, nastoje ostati u sivoj zoni između onih koji uvode sankcije Rusiji i Rusije. Za to postoje mnogi ekonomski razlozi. Kada je riječ o tome koliko nafte proizvode, zemlje OPEC-a ne žele biti saveznici Sjedinjenih Država. To nije važno samo za njihov odnos s Rusijom, nego i za njihov odnos s Kinom. Nafta koju uvozi s Bliskog istoka zadovoljava oko 45 posto energetskih potreba te zemlje, poručio je analitičar, Institut za Bliski istok u Washingtonu Ibrahim Al-Assil.

Prošle godine Ukrajina je bila četvrti najveći izvoznik žitarica u svijetu. Ukrajinci tvrde da su ove godine, unatoč ratu, povećali zasijanu površinu.

No, ruska invazija na žitnicu Europe i blokada njezinih crnomorskih luka gotovo da je zaustavila izvoz žitarica o kojem uvelike ovise mnoge zemlje.

 - Odgovornost za vođenje rata protiv Ukrajine i za učinke rata na globalnu sigurnost hrane snosi isključivo predsjednik Putin, kazala je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman.

Posljedice bi mogle biti osobito teške za siromašne zemlje Bliskog istoka i sjeverne Afrike gdje milijuni ljudi ovise o žitaricama iz Ukrajine i Rusije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!