Uživo iz Mikolajiva: Grad je na udaru i lakog ruskog topništva

03.09.2022.

19:31

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik/IMS/HRT

Dragan Nikolić iz Ukrajine za Dnevnik HTV-a

Dragan Nikolić iz Ukrajine za Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik / HTV

Ruska vojska, zajedno s postrojbama samoproglašenih proruskih republika u Donbasu, stigla je na samo 20-ak kilometara od grada Mikolajiva, druge najveće ukrajinske luke nakon Odese. Novinar HTV-a Dragan Nikolić kazao je da je ondje trenutačno mirno i ne traje uzbuna, ali da većina napada na ovaj grad, kreće oko ponoći ili nakon toga.

Ljudi pokušavaju zaspati, prije nego krene novo moguće detoniranje, eksplozije i napadi. Od početka rata u Mikolajivu je poginulo 135 civila, a od toga jedno dijete, kazao je Nikolić. 

Istaknuo je da je novinarska ekipa u Mikolajivu danas obišla mjesta gdje je nakon ruskih napada ostala pustoš. Srušen je studentski dom, pogođena su sva tri sveučilišta, zgrade državne administracije, škole, privatni domovi i kuće. Od pola milijuna stanovnika koliko je Mikolajiv imao prije rata, u gradu ih je ostalo svega četvrtina. Pokušavaju kako-tako normalno funkcionirati u nenormalnim uvjetima. Najteže je s pitkom vodom koje nema od sredine travnja kada je pokoren i okupiran Herson i kada je oštećen vodovod koji je iz Dnjepra dovodio svježu vodu u Mikolajiv. 

Mikolajiv je 20 km od prvih ruskih postrojbi, pa je na udaru lakog ruskog topništva. Ako je vjerovati ruskim izvorima, na tom dijelu južnog bojišta nalazi se 150.000 ruskih vojnika i još 60-ak tisuća pripadnika dviju vojski dviju samoproglašenih proruskih paradržava iz Donbasa, dodao je. 

Nikolić je istaknuo da je razgovarao s nekoliko visokih vojnih dužnosnika iz sektora jug zapovjednog operativnog stožera ukrajinske vojske te da oni nikako nisu željeli niti naznačiti smjer u kojemu se kreće ukrajinska protuofenziva.

- Može se onda ocijeniti neuspješnom, ako su Ukrajinci premalo ušli u ruske položaje i ne postoji taj značajan veći klin te ako su gubici preveliki. Ni Vladimir Putin ne uspijeva u ovladavanju Donbasom. Ovo je sada pozicijski rat, a kako idu jesen i zima, bit će to još i više, kazao je Dragan Nikolić za Dnevnik HTV-a.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!