19:48 / 11.04.2022.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT

Bandov o izborima u Francuskoj: Vrlo vjerojatno će pobijediti Macron

Goran Bandov, vanjskopolitički stručnjak sa Sveučilišta u Zagrebu

Goran Bandov, vanjskopolitički stručnjak sa Sveučilišta u Zagrebu

Foto: Dnevnik / HRT

U središnjem Dnevniku HTV-a gostovao je Goran Bandov, vanjskopolitički stručnjak sa Sveučilišta u Zagrebu. 

Drugi krug francuskih izbora imat će identične kandidate kao i 2017. Na pitanje hoće li i ishod biti isti kao i tada, Bandov kaže da će vrlo vjerojatno pobijediti Emmanuel Macron, ako se ne dogodi neki ozbiljniji skandal ili nešto iznenađujuće.

- Već sada je prilično sigurno da neće pobijediti s onom razlikom rezultata kao što je to bilo 2017. Tada je bila razlika od 33%, ta razlika je sada nezamisliva jer je Marine Le Pen, značajno ublažila svoju dosadašnju retoriku. Njezine politike zagovaranja izlaska Francuske iz EU-a, izlaska Francuske iz eurozone, antimigrantske politike i cijeli niz drugih ksenofobnih politika su u ovome momentu potpuno utihnule, rekao je.

Ona se, dodaje, potpuno posvetila drugim politikama, prvenstveno ekonomskoj i socijalnoj jednakosti svih građana Francuske. Posvetila se malim građanima i pitanju inflacije, obitelji, načela je pitanje reforme zdravstva i na neki način nudi nekoliko reformi, koje koliko god da nisu ostvarive, očito su bile privlačne značajnom dijelu birača koji do sada nisu glasali za nju.

Bandov kaže da je ljevica inače izrazito jaka u Francuskoj jer je pitanje socijalne ravnopravnosti, socijalne pravde i pravičnosti nešto što je dugi niz desetljeća jedna od glavnih tema u francuskom društvu. I francuski krajnje lijevi kandidat Jean-Luc Melenchon može utjecati na izbor predsjednika, on je pozvao svoje glasače da u drugom krugu ne glasaju za Le Pen, to je ponovio nekoliko puta.

- On je bio jedan od najkvalitetnijih komunikatora u ovoj kampanji. S pravom su njegovi birači tužni što mu drugi kandidati ljevice nisu dali podršku i odustali od svoje kandidature, jer bi vrlo vjerojatno on bio u drugom krugu, a ne Le Pen, dodao je Bandov.

Ovi izbori su pokazali slom tradicionalnih stranaka desnog i lijevog centra u Francuskoj. Taj kompletan spektar je praktički zauzeo Macron, Bandov kaže da je Macron izuzetno kvalitetan komunikator i uspio je centar okupiti oko svojih ideja Francuske, ali i ideja Europe. On doživljava, dodao je Bandov, veliku i snažnu Europu jednako kao veliku i snažnu Francusku.

- Kroz tu ideju, to su ideje reformi koje su prvenstveno ekonomske prirode, jačanje malih građana, dodao je Bandov.

Smatra da Macron tijekom kampanje nije dobro iskomunicirao pitanje nezaposlenosti, koje je obilježilo posljednje izbore. Danas je u Francuskoj značajno niža nezaposlenost, nego što je to bilo 2017., Bandov kaže da Macron to nije uspio iskomunicirati, kao ni cijeli niz svojih ekonomskih mjera koje su bile u korist građana.

Macron je, ističe, potpuno posvećen globalnim pitanjima, poput rata u Ukrajini, ali te teme nisu dovoljno interesantne građanima Francuske i iduća dva tjedna će se morati više posvetiti temama ekonomskog značaja.

Ukrajina je bila važna tema izborne kampanje. Analitičari su procijenili da se Macron njome previše bavio, a Le Pen je tu bila prilično rezervirana zbog ranijih odnosa s Putinom. Bandov kaže da se Le Pen želi ograditi od svog dosadašnjeg prijateljstva s Rusijom i Putinom, to je isticala u mnogo navrata. Macronov najbliži suradnik je, dodaje Bandov, rekao da Francuska ne smije biti u rukama saveznice Vladimira Putina. Tema rata u Ukrajini, procjenjuje, dominirat će sljedeća 2 tjedna i Macron će pokušavati ukazati na bliske odnose Le Pen i Macrona, dok će Le Pen pokušati utjecati da se to neutralizira i da se pokaže kako je promijenila stav. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!