12:59 / 11.04.2022.

Autor: Jasna Paro/I.Z./T.V./Dnevnik/HRT

Neizvjesni predsjednički izbori u Francuskoj: I Macron i Le Pen mijenjaju taktike

Prvi krug predsjedničkih izbota

Prvi krug predsjedničkih izbota

Foto: Dnevnik/Benoit Tessier/Pascal Rossignol / HRT/REUTERS

Aktualni predsjednik Emmanuel Macron pobjednik je prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora. Osvojio je malo manje od 28 posto glasova birača. Za dva tjedna suočit će se s predstavnicom radikalne desnice - Marine Le Pen, koja je dobila 23 posto glasova. Prema sadašnjim anketama, u drugom krugu, 24. travnja, očekuje se pobjeda Macrona.


I jedan i drugi kandidat, odnosno i Emmanuel Macron i Marine Le Pen trebaju uvjeriti birače da upravo netko od njih dvoje ima rješenje za njihove životne poteškoće.

Trećeplasirani komunistički lider Jean-Luc Melenchon pozvao je sve Francuze da ne daju ni jedan glas francuskoj desnici. Drugi kandidati koji su sudjelovali na ovim izborima, pozvali su svoje birače da daju svoj glas Emmanuelu Macronu, ali nije izvjesno da će ih birači poslušati i da će to biti dovoljno.

- Treba znati da je 8 od tih 12 kandidata tih stranaka osvojilo manje od 5 posto glasova. Čak i kandidati dvije najveće stranke - socijalista i republikanaca - koje su desetljećima vladale Francuskom, zajedno su osvojili tek nešto malo više od 6 posto glasova. Tih glasova je za izbornu pobjedu premalo, javila je dopisnica HTV-a Jasna Paro u središnjem Dnevniku.

Kaže kako je i pitanje hoće li birači poslušati pozive lidera tih stranaka i glasati za Macrona.   

- Za razliku od toga, komunistički čelnik Jean-Luc Mélenchon dobio je 22 posto glasova, osam i pol milijuna ljudi je glasovalo za njega. On je pozvao sve francuske građane, kao i svoje birače, da nikada više ne daju glas desnoj stranci, ali Macrona nije spomenuo. Upravo glasovi tih lijevih birača odlučit će izbore i sada su i Marine Le Pen i Emmanuel Macron u lovu na te glasove, ustvrdila je Paro.

Kandidati mijenjaju taktike

Macron je danas nastavio svoju kampanju, otputovao je na sjever Francuske u najsiromašniju regiju, gdje će se sastati s građanima. Tamo je pobijedila Le Pen, ali Macron želi ispraviti svoje pogreške iz prvog dijela kampanje.

- U ovoj prekretnici za budućnost naše nacije ništa više neće biti isto. Zato hoću doprijeti do svih onih koji žele stvarati za Francusku. Spreman sam učiniti nešto novo da bih prikupio različita uvjerenja i sklonosti kako bismo s pomoću njih izgradili zajedničku budućnost za našu naciju u idućim godinama. To je naša dužnost, naglasio je Macron.

Le Pen također mijenja svoju taktiku u drugom krugu, ostaje cijeli tjedan u Parizu. Dogovorila je cijeli niz intervjua s mnogim televizijskim kućama.

Pozvala je birače krajnje ljevice da joj daju glas i da će ujediniti Francusku, ako dobije izbore.  

- Ovog trenutka pozivam sve Francuze, sa svih strana, s desne ili lijeve ili bilo koje druge, Francuze svih podrijetla, da se pridruže ovom velikom nacionalnom i narodnom pokretu. Zajedno ćemo, s entuzijazmom i uvjerenjem, doći do pobjede, učinit ćemo velik pomak koji je potreban Francuskoj i s radošću odvesti našu zemlju u treće tisućljeće. Živjela republika, živjela Francuska, poručila je predsjednička kandidatkinja desničarskog Nacionalnog okupljanja. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!