10:05 / 07.02.2021.

Autor: Agenda: Svijet/B.A./HRT

Austrija ublažava lockdown jer je pokazao rezultate, no zemljom se šire mutirani sojevi

Snježana Herek/ilustracija

Snježana Herek/ilustracija

Foto: Duško Jaramaz / PIXSELL/HRT

U Austriji je na snazi treće zaključavanje. Dobra je vijest da lockdown pokazuje rezultate, no loša je da se zemljom šire mutirani sojevi. U slučaju naglog porasta broja zaraženih, upozorava kancelar, zemlja bi ponovno mogla pojačati ograničenja.

Snježana Herek, dopisnica Večernjeg lista iz Austrije, iz Beča je za HTV-ovu emisiju Agenda: Svijet rekla kako Austrija ublažava lockdown, među ostalim dopušta susrete osoba iz dva različita domaćinstva, ali ne više od četvero odraslih. U ponedjeljak, 8. veljače, otvara škole, trgovine, muzeje, knjižnice i zoološke vrtove, a u školske klupe mogu se vratiti samo učenici s negativnim testom na koronavirus. Oni koji nisu testirani jer roditelji to ne žele nastavu moraju pratiti od kuće.

Vrata otvaraju frizeri, kozmetičari, pedikeri, maseri... Korisnici će na ulasku po novom morati predočiti negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati. 

- Zbog straha od uvoza mutacija iz inozemstva Austrija je unatoč ovom ublažavanju mjera dodatno pooštrila ulazak u zemlju za dnevne migrante, za prekogranične radnike, koji po novom moraju ne samo prethodno online prijaviti svoj ulazak nego i jednom tjedno predočiti negativan antigenski ili PCR-test, rekla je Herek.

Austriji je posebno važno sačuvati svako radno mjesto. Uvedena je potpora svima onima koji su prisiljeni skraćeno raditi, država preuzima između 80 i 90 posto cijelog troška plaće sa svim davanjima.

- Mislim da takvih nema baš puno u EU-u i šire, kaže Herek, dodajući kako je stopa nezaposlenosti u Austriji najveća od 2. svjetskog rata.

Austrija ima otvorena skijališta samo za domaće skijaše, no u Tirolu su nedavno zatečene stotine stranih skijaša koji su došli gotovo ilegalno, što je izazvalo veliku zabrinutost. Iz Britanije su došli učitelji skijanja koji su donijeli britansku varijantu koronavirusa, koji se proširio po Tirolu.

- Ali ono što mnogo više zabrinjava jest južnoafrička mutacija, kaže Herek.

U Austriji je cijepljeno tek oko 2 posto stanovništva. Vlada je nakon debakla s AstraZenecom morala revidirati planirane faze cijepljenja.

- Što će biti, to će se vidjeti sljedećeg tjedna kada bi trebala stići prva, ali ne velika pošiljka cjepiva AstraZenece, ali to je predviđeno samo za Austrijance do 65 godina. Dakle, ne mogu se svi cijepiti. Spremnost Austrijanaca za cijepljenje raste iz tjedna u tjedan i trenutačno je takvih građana više od 60 posto, što nitko nije očekivao, izjavila je Herek za emisiju Agenda: Svijet.

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!