Njemački RWE i Uniper plaćat će ruski plin u rubljima

11:21 / 01.06.2022.

Autor: I.B./Hina

Ruski rubalj

Ruski rubalj

Foto: ilustracija / Shutterstock

Njemačke elektroenergetske kompanije RWE i Uniper potvrdile su da su prvi puta platile ruski plin prema uredbi Moskve koja predviđa plaćanje u rubljima preko posredničke banke u Rusiji.

Prema ruskoj uredbi s kraja ožujka, kupci iz "neprijateljskih zemalja" moraju u Gazprombanci otvoriti račun na koji doznačuju novac u ugovorenoj valuti, većinom eurima i dolarima. Banka ih potom prodaje na dražbi na burzi i rublje doznačuje na račun dobavljača Gazproma.

Moskva "neprijateljskim" zemljama smatra članice EU-a, SAD, Švicarsku i ostale koje su Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu uvele sankcije, isključivši velike ruske banke iz globalnog financijskog sustava.

Uredba je podijelila zemlje EU-a. Tako su Poljska, Bugarska i Finska odbile plaćati ruski plin prema novim pravilima i Gazprom im je u svibnju obustavio isporuke. Ovog tjedna ruska kompanija najavila je da više neće plinom opskrbljivati ni nizozemsku GasTerru ni danski Oersted.

Njemačka je veliki uvoznik ruskog plina koji je prošle godine činio više od polovine njezinog uvoza tog energenta, a značajan dio naručivali su upravo Uniper i RWE.

Dvije kompanije već su najavile da će otvoriti račune u Gazprombanci, u skladu s važećim sankcijama Rusiji, kako bi se osigurale kontinuiranu opskrbu Njemačke plinom.

"Kao i druge njemačke i europske kompanije, i Uniper je promijenio metodu plaćanja plina isporučenog iz Rusije. Uniper plaća u eurima, u skladu s novim mehanizmom plaćanja", napisala je kompanija u utorak u izjavi dostavljenoj elektronskoj poštom.

"Prva uplata provedena je krajem svibnja. Uniper zato postupa u skladu sa sankcijama i može i dalje jamčiti pravodobno poštivanje ugovora", dodali su.

Plaćanje je obavljeno u koordinaciji s njemačkom vladom i u skladu sa smjernicama EU-a, istaknuli su.

Kompanija je u svibnju najavila da će prvu uplatu prema novom modelu provesti u krajem mjeseca, ali nije navela datum.

I glasnogovornica RWE-a potvrdila je u utorak da su doznačili eure na račun u Rusiji, otvoren radi plaćanja plina prema novom modelu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!