10:57 / 20.07.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Je li se mogao izbjeći toliki broj žrtava vodene kataklizme?

Njemačka

Njemačka

Foto: Wolfgang Rattay / Reuters

U Belgiji je dan žalosti u počast žrtvama katastrofalnih poplava, ispred europskih institucija zastave su na pola koplja, njemačka kancelarka Merkel drugi je put stigla na poplavom pogođena područja. Pitanje koje će se još dugo nametati: je li se mogao izbjeći toliki broj žrtava vodene kataklizme?


Britanski Sunday Times izvijestio je - prve naznake katastrofe bile su vidljive već 9. srpnja, i to putem satelita. Tim znanstvenika poslao je seriju prognoza koje su bile tako temeljite da sada zvuče kao "mračna pretkazanja". Najavljivali su ekstremnu poplavu u Porajnju. Bez obzira na to što su u upozorenju vrlo precizno navedene regije koje je 14. srpnja poharala vodena stihija, mnogi su bili zatečeni razvojem događaja.

- Bili smo bez pitke vode, svjetla, samo smo sjedili na kauču i tresli se. A voda je došla točno dovde, na prvi kat. Bila je to noć koju neću zaboraviti do kraja života, kaže Trudi Huendgen, Bad Muenstereifel.

Domovi, poslovni prostori, automobili... nestali u bujicama ili prekriveni muljem u najvećoj prirodnoj katastrofi u Njemačkoj u posljednjih pola stoljeća.

- Katastrofalna propast sustava, tvrdi britanska stručnjakinja.

- Nevjerojatno me frustrira što je toliko ljudi stradalo u ovim poplavama. Europski sustav za zaštitu od poplava - uspostavljen je upravo zato da bi se spriječio gubitak brojnih života u poplavama, rekla je Hannah, profesorica hidrologije na Sveučilištu Reading.

Samo desetak tjedana od nacionalnih izbora, poplave su na dnevni red stavile vještine upravljanja krizom njemačkih čelnika. Ali, u decentraliziranom sustavu, odgovornost za zaštitu od katastrofa podijeljena je između savezne vlade te regionalnih i lokalnih vlasti, tako da odgovor na pitanje - tko je kriv?, - može varirati od grada do grada.

- Situacija za one koji ovdje žive dijelom je strašna. Mnoga mjesta više nisu naseljiva. Jedino što pruža utjehu je golema solidarnost. Solidarnost s onima koji su izgubili rođake i prijatelje ili i dalje za njima tragaju, kazala je Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke.

Troškovi će se sigurno mjeriti u milijardama eura.

Za hitnu pomoć u obnovi zgrada i oštećene lokalne infrastrukture, savezna vlada planira osigurati 200 milijuna eura, a nadaju se i financijskoj potpori iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Belgija se minutom šutnje i nacionalnim danom žalosti oprašta od najmanje 31 žrtve poplave.

- Poplave su opustošile naše gradove i sela. Mnogi su izgubili sve. Ono što su stvarali cijeli život, izbrisano je u nekoliko sati. Kraljica i ja nikada nećemo zaboraviti naše sastanke sa stanovnicima teško pogođenih općina, rekao je kralj Phillippe od Belgije.

163 osobe još se vode kao nestale ili nedostupne. U tijeku je velika operacija raščišćavanja. U gradu na istoku, Pepinsteru, gdje se srušilo desetak zgrada, vojska traga za žrtvama.

Voda se povukla s ulica nizozemskog Limburga, vrijeme je za saniranje štete.

- Koliko u novcu? Ne znam. Ali u ovome je bilo cijelo naše srce i duša, a sada toga više nema, rekla je Denise Heuvels, vlasnica hotela.

Prema prvim procjenama, riječ je o stotinama milijuna eura štete.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!