13:47 / 22.11.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HRT

U Europi se prosvjedovalo, četvrti "lockdown" u Austriji

Salzburg

Salzburg

Foto: Lukas Barth / REUTERS

Prosvjednici zbog mjera izlaze na ulice i u drugim zemljama. Austrija je u četvrtom strogom "lockdownu", koji se odnosi i na cijepljene i na necijepljene. S druge strane svijeta, u Kini, nazire se mogući lijek za COVID.


Od jutra je na snazi četvrti "lockdown" u Austriji. U svjetlu rekordnog broja, dan prije, bilo je više od 14.000 novozaraženih, najviše kada je riječ o bilo kojoj nedjelji od početka pandemije. Škole ostaju otvorene, a roditelji imaju pravo odlučiti da dijete neće poslati u školu. Tek se manji dio za to odlučio.

Sinoć je parlament potvrdio nove, restriktivne mjere i zemlja je utonula u lockdown za sve, cijepljene i necijepljene. Uz vladajuće narodnjake i Zelene, za mjere su glasovali i oporbeni socijaldemokrati. Jučer su održani prosvjedi protiv zaključavanja. Salzburški "Mozartplatz" bio je mnogo življi nego danas, okupilo se oko tisuću i 300 prosvjednika. Policija nije zabilježila incidente. Mnogi su večer iskoristili za posljednji izlazak na božićne sajmove, poput glasovitog bečkog.

U Bruxellesu sinoć je na prosvjedima intervenirala policija vodenim topovima prema dijelu prosvjednika kada su prekršili odredbu o propisanoj ruti kretanja. Okupilo se oko 35 tisuća ljudi.

U Nizozemskoj jučer treći dan nasilnih prosvjeda zbog mjera. Bijesna mladež palila je i razbijala, bacala kamenje i pirotehnička sredstva. Od početka ovog vala nasilja, u petak, nizozemska policija uhitila je desetke izgrednika, a na prvom prosvjedu u Rotterdamu morala je i pucati u nasilnike koji su izravno ugrožavali snage reda.

Kina ima lijek u poodmakloj fazi ispitivanja za koji se vjeruje da u velikoj mjeri sprječava razvoj teškog oblika bolesti. Lijek na principu protutijela djeluje i kao prevencija jer onemogućuje spajanje virusa SARS-CoV-2 na stanice u tijelu zaraženog. Lijek je već korišten, iako nije do kraja ispitan i smanjio je hospitalizaciju i smrtnost za oko 78 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!