19:15 / 06.04.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Dnevnik/HRT

"Vidim slomljen duh, gladne i žedne ljude, tugu"

Ros Weiss, volonter koji dočekuje izbjeglice

Ros Weiss, volonter koji dočekuje izbjeglice

Foto: HRT / HTV

Istodobno s nastavkom ratnih razaranja, ne jenjava humanitarna kriza. Gotovo 4 milijuna 300 tisuća Ukrajinaca napustilo je svoju zemlju. Rumunjska ih je primila 655 tisuća. 

Držeći se za ruke, traumatizirani od rata - majke i djeca jutros prolaze granični prijelaz Siret. Gospođa Ždana s dvije kćeri napokon je na - sigurnom.

- Na putu smo od jučer ujutro, vlakom smo došli do granice. Često smo stajali zbog zračne opasnosti. Što očekujete u Rumunjskoj? Ma samo se želim vratiti kući, odgovara Ždana iz Hersona.

Izbjeglicama pomažu vatrogasci, policija, svećenici, psiholozi. I tako već više od 40 dana.

- Ljudi dolaze veoma uplašeni i tužni. Vidimo žene koje su ostavile muževe ondje, djecu čiji su očevi u ratnoj zoni. Oni trebaju potporu i mi smo tu da im pomognemo, kaže voditelj humanitarnog kampa Alin Galeata.

Volonteri su došli sa svih kontinenata - iz Australije, Afrike, Amerike - svi ujedinjeni u solidarnosti.

Ros Weiss iz Arizone na granici pomaže šest dana, od ranoga jutra do kasnog poslijepodneva. Vidi, kaže - slomljen duh, gladne i žedne ljude - tugu. Ipak, katkad se pojavi i osmijeh." 

A ovaj grad od nekoliko tisuća stanovnika na sjeveroistoku Rumunjske postao je simbolom humanitarne krize, ali je i mjesto spasa za brojne ukrajinske izbjeglice, njih više od pola milijuna izbjeglo je ovamo.

Jer uz Moldaviju, Siret je prva točka kamo bježe izbjeglice iz ratom najpogođenijih ukrajinskih područja. Dvjestotinjak tisuća njih proteklih je tjedana zbrinuto u ovom kampu na mjesnom nogometnom igralištu.

- To je jedno od odredišta za ljude koji dolaze iz Ukrajine a nemaju dokumente. Na raspolaganju nam je šezdeset šatora, u njih možemo smjestiti četristotinjak izbjeglica. Tu je i šest šatora u kojima su restorani gdje naši kuhari pripremaju hranu, dodaje Galeta.

Očekuje se novi izbjeglički val iz Ukrajine. Otvaranjem humanitarnih koridora iz ratom zahvaćenih gradova izbjeglice će krenuti put Moldavije i - Sireta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!