Bjelovar pomaže mljekaricama da se vrate na tržnicu

07:00 / 19.12.2021.

Autor: Sani Lukić/Regionalni dnevnik/HRT

Bjelovar pomaže mljekaricama da se vrate na tržnicu

Bjelovar pomaže mljekaricama da se vrate na tržnicu

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Na bjelovarskoj tržnici ove je godine bilo 211 prodajnih mjesta. U Komunalcu, koji njome upravlja, ističu kako očekuju da će iduće godine zanimanje biti još veće jer je već sada sklopljeno 200 novih ugovora. Nedavno je veterinarska inspekcija dijelu proizvođačica sira i vrhnja zabranila prodaju, a grad želi pomoći kako bi se ponovno vratile na tržnicu.

Unatoč poplavi trgovačkih lanaca, bjelovarski kultni "plac" te njegovi kupci i trgovci ne daju se. 70 posto čine domaći proizvođači, uglavnom OPG-ovi iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Nedavno je tržnicu obišla i veterinarska inspekcija te dijelu proizvođača mlječnih proizvoda zabranila prodaju jer nisu bili upisani u registar. Među njima bila je i Dragica koja mlijeko svojih dviju krava prerađuje u sir i vrhnje.

- Nisam imala veterinarski nalaz mlijeka i sad sam sve to sredila i sad mogu ići ponovno na plac. Trebala sam imati kod kuće vodoperive zidove, jer nemam pločice i trebala sam imati laminat ili pločice, a ja sam stavila topli pod. Bio je obični beton i kupila sam novi namještaj, priča Dragica Šćuric, mljekarica iz Gornjih Plavnica.

Grad koji malim proizvođačima sufinancira prodajna mjesta na tržnici obećava pomoć poljoprivrednicima u ispunjenju uvjeta.

- U prvom kvartalu iduće godine organizira se edukacija u suradnji sa svim nadležnim inspekcijama, od Veterinarskih do svih uključenih državnih službi kako bismo naše poljoprivrednike, upravao takva mala poljopriredna gospdoarstva educirali, a ne kažnjavali, najavljuje zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić.

- To su pretežito staračka domaćinstva, ljudi koji imaju malo stoke dakle i sve te obveze koje je zakonodavac stavio pred njih - traže i određena finacijska ulaganja. Njima se to zaista ne isplati i oni u tim uvijetima ne mogu poslovati. Za grad Bjelovar to sigurno neće biti veliki trošak, kaže član Uprave "Komunalca" Josip Heged.

Novost je da se na bjelovarskoj tržnici ponovno može kupovati svježa riba jer je nakon nekoliko godina ponovno otvorena ribarnica koja zasada nudi morsku, a kasnije će i slatkovodnu ribu.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!