Poljoprivredno je tlo zbog intenzivne proizvodnje sve manje plodno. Stoga se posljednjih godina u svijetu sve više primjenjuje takozvana konzervacijska poljoprivreda u kojoj se tlo - minimalno obrađuje.
09.11.2025.
07:00
Autor: Sani Lukić/D.M./Dnevnik/HRT
Poljoprivredno je tlo zbog intenzivne proizvodnje sve manje plodno. Stoga se posljednjih godina u svijetu sve više primjenjuje takozvana konzervacijska poljoprivreda u kojoj se tlo - minimalno obrađuje.
I u Hrvatskoj, iako sporo, ipak raste broj poljoprivrednika koji se koriste tim suvremenim načinom obrade tla. Kažu da su rezultati već vidljivi.
Višegodišnje iskustvo obitelji Ferenčak iz Mičetinca pokazuje da konzervacijska poljoprivreda donosi konkretne koristi. Zemlja koja je sada poboljšana, kažu, sve vraća – što se vidi i u ovoj sušnoj godini.
– Takav sustav obrade je odgovor na klimatske promjene koje su sve izraženije. Ako se sve dobro napravi, rezultati su doista dobri. Ove smo godine imali rekordne prinose pšenice jer je takva bila i godina, rekao je Mladen Ferenčak.
Početna ulaganja u ovakvu proizvodnju su visoka jer je riječ o nabavi suvremene mehanizacije. Primjerice, tanjurače stoje i do 40 tisuća eura.
Sve je više onih koji hranu proizvode čuvajući zemlju kao blago, a podatak da za stvaranje jednog centimetra humusa treba i do tisuću godina pokazuje koliko je važno očuvati tlo za buduće generacije.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!

Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora