Mnogima je blagdanski stol, za Božić ili Novu godinu, nezamisliv bez janjetine pa je ovih dana potražnja iznimno velika. Iako se na tržištu nudi i uvozna, obično jeftinija iz trgovačkih lanaca, dio kupaca smatra da je domaća koje, nažalost, nemamo dovoljno za vlastite potrebe, znatno bolja i nezaobilazna delicija.
Obitelj Vidojević na Bilogori pokraj Bjelovara bavi se svinjogojstvom, mljekarstvom i ovčarstvom. Ovčarstvo je najstabilnije, kažu, kupaca ne manjka, i to cijele godine, a posebice uoči Božića, Uskrsa i Velike Gospe.
- Ovčarstvo nekako, janjci se uvijek mogu prodat. Cijena je nekad bila bolja, nekad je lošija, ali to uvijek ide. Trenutačno je cijena u redu. Skoro cijenu godinu je oko šest eura tako da je to prihvatljiva cijena, navela je Mirjana Vidojević iz Nove Diklenice.
Stalno drže stado od oko 70 ovaca jer za toliko njih mogu pripremiti vlastitu hranu koja je, smatraju, ključ kvalitete, prepoznatljive i kupcima iz Dalmacije.
- Hranimo dobro, hranimo sami, svoju smjesu tako da ako hoćeš da oni dobro napreduju moraš im dati i kvalitetnu hranu, rekla je Vidojević.
Iako je zima, na bilogorskim pašnjacima ovce se još mogu dobro prehraniti. I Željko Held koji je gotovo tri desetljeća u ovčarstvu zadovoljan je cijenom, i to ne samo sada nego i posljednjih godina.
- Cijena je stabilna i uvijek je jednaka i u ljetnim mjesecima i za Uskrs i za Božić. Koliko čujem od kolega stočara, nude već i sedam eura, ali onako iskreno to je sada trenutačno i nebitno za svakog pravog stočara. Ono što je bitno da je šest eura zadnjih tri godine i dao bog da tako ostane i ne treba nad kruhom tražit pogače, izjavio je Željko Held iz Velike Barne.
To, kaže, znaju prepoznati i kupci koji mu se vraćaju.
- Ako je šest eura živa vaga to znači 12 eura je to očišćeno bez iznutrica i siguran sam da ljudi prepoznaju kvalitetu. Osobno imam kupca iz Dalmacije koji zadnjih pet godina redovito uzima i ja sam prezadovoljan, vjerujem i on, dakle bitno je proizvest uzgojit kvalitetno janje, kazao je Held.
Nažalost, u Hrvatskoj je ovakvih stada sve manje jer smo u deset godina ostali bez devet posto ovaca. Stoga i ne čudi da će se na blagdanskom stolu naći i znatna količina uvozne janjetine jer samo smo lani uvezli ovčjeg i kozjeg mesa vrijednog gotovo 20 milijuna eura.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!