Cijena goriva - kap u moru problema poljoprivrednika i ribara

09.08.2022.

19:54

Autor: Marija Matoš/Dnevnik/HRT

Rad u poljoprivredi

Rad u poljoprivredi

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Vijest koja je barem malo obradovala naše poljoprivrednike pojeftinjenje je plavog dizela za 66 lipa. Za litru sada treba izdvojiti 8 i pol kuna. Poljoprivrednici u Slavoniji, naravno, to pozdravljaju, no ističu da je cijena plavog dizela i dalje previsoka.

Pala je danas dugoočekivana kiša u Slavoniji i Baranji, ali prekasno. Pala je i cijena plavog dizela, za poljoprivrednike nedovoljno.

- Dobro je ona došla, ali još uvijek barem nekoliko kuna bi ta cijena trebala ići prema dolje da bi mi ustvari imali neku ekonomsku računicu to nasipati u traktore i otići u polja, obrađivati polja kvalitetno onako kako bi trebalo raditi, kaže Matija Brošlić,član Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore.

Osim cijena, muče ih i kvote. Poznati baranjski voćar za obradu 30 hektara smije potrošiti 10.000 litara plavog dizela.

- Ja sam prisiljen da moram kupiti otprilike 1000 do 4000 litara eurodiesela jer jednostavno nemam tu količinu i sad uzmite današnju cijenu - 12 kuna i nešto, 4000 litara je 5000 kuna, ističe Ivan Bašić, voćar iz Čeminca.

Uz to, plavog dizela nema na svim benzinskim postajama.

- Mislim da bi Vlada trebala razmisliti o većem sniženju cijena i izbacivanju plavog dizela, odnosno distribuciji eurodizela po uvjetima plavog dizela svim poljoprivrednicima, kaže Brlošić.

No cijena goriva kap je u moru problema koji ih muče u ovoj teškoj i neizvjesnoj godini.

- Sjemenska roba je otišla gore, otrovi su otišli gore, gnojivo se ne zna puna cijena ovog momenta koliko će ono biti jer opet zavisi od Ukrajine puno toga, od Rusije i ako toga ne bude u redu, ja ni ne znam da li je u nebu kraj, kaže Stanko Zdravčević iz Zajednice Udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Bit će to, uz sušu i cijenu plavog dizela, najvažnije teme sastanka predstavnika poljoprivrednika s ministricom poljoprivrede i premijerom koji bi se do kraja mjeseca trebao održati u Slavoniji.

Sve iznad 5 kuna je neisplativo i neprihvatljivo, kažu i ribari.

- Čim poskupi gorivo, poskupi ulje i gotovi svi segmenti koji mi trošimo, a cijena ribe je minimalno porasla na veletržnici, izjavio je za Dnevnik HTV-a istarski koćar Neven Lorencin.

Dolazi jesen, ona je nama najbolji period ulova, ali s ovim troškovima zarade su nam gotovo nikakve. Izlazit ćemo van, nekako moramo preživjeti, ali zarada je nikakva. Nadamo se da će cijena još pasti, poručio je Lorencin.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!