19:32 / 05.07.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/Zvjezdana Heina/E.P.C.

Novi model dodjela potpora još se dogovara

Masovno cijepljenje u Varaždinu

Masovno cijepljenje u Varaždinu

Foto: Ivica Grudiček / HRT

HTV je, zbog najave da će se potpore za očuvanje radnih mjesta uvjetovati cijepljenjem radnika, pratio snažne reakcije poslodavaca, sindikata, stručne javnosti. Kako doznajemo, riječ je samo o Vladinu stimulativnom prijedlogu kako bi se podignula odgovornost građana i razina procijepljenosti. Novi model dodjela potpora još se kroji u resornom ministarstvu.


Više od 70 posto naših turističkih djelatnika cijepljeno je. Bit će i više, jer moguće zatvaranje i prijevremeni završetak turističke sezone izazvan vlastitom neodgovornošću nitko ne priželjkuje. Lani je sezona završila već u kolovozu i takav scenarij ne smije se ponoviti, slažu se svi.


- Svakako moramo odvojiti one koji su odgovorni od onih koji su neodgovorni i ne možemo dozvoliti da oni koji su odgovorni trpe zbog ponašanja neodgovornih i dovedu u pitanje turističku sezonu, izjavila je ministrica turizma Nikolina Brnjac


Što o mogućnosti uvjetovanja potpora misli direktor Hrvatske udruge turizma?


- Ja sam uvijek više za mrkvu, nego za batinu. Mislim da u suradnji sa Vladom i nekim mjerama možemo animirati i ostatak dijelatnika da se cijepe, a znamo da je najbolji animator novac, rekao je Veljko Ostojić.  


Cijepljenje je slobodna volja pojedinca i poslodavci radnike ne mogu na to natjerati, no zbog toga ne žele trpjeti posljedice.


- Radi se o osobnom pravu radnika, a s druge strane, mislim da bi odgovor otkazom u tom slučaju bio protuustavan i protuzakonit i svakako prebrutalan za poslodavce koji u nekim sektorima imaju manjak radnika, ističe profesor radnog prava Viktor Gotovac.  


Nagrada odgovornima


Ipak, Vlada najavljuje razgovore s poslodavcima i sindikatima o stimulativnom modelu dodjele potpora za očuvanje radnih mjesta.


- Ne odustajemo od ideje da u zemlji poput Hrvatske, čiji BDP dobrim dijelom ovise o turizmu i ovoj turističkoj sezoni, dodatno nagradimo a one koji su neodgovorni da im na to ukažemo, ponovio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.


Nije važan samo turizam


Visoka procijepljenost važna je i u trgovini, građevinarstvu, industriji - jer bez punjenja proračuna - teško ćemo naprijed.


- Možda stvarno treba razmisliti o uvođenju obaveznog cijepljenja pa da svi znamo na čemu smo i probati u jesen ući na što sigurniji način, ali i očuvati gospodarsku aktivnost, mišljenja je direktor trgovačkog centra Westgate Denis Čupić


Vlada može zakonom propisati obvezu cijepljenja i stručnjaci u tome ne vide nikakav ustavnopravni problem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!