20:25 / 26.11.2021.

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Ministar Ćorić za HTV: Vjetar u leđa dat će snažni rast BDP-a

Tomislav Ćorić

Tomislav Ćorić

Foto: Dnevnik / HTV

Sigurno će nam rast BDP-a dati snažan vjetar u leđa. Drugi i treći kvartal pokazali su da nas snažno vraćaju na pretkriznu 2019. godinu, izjavio je u središnjem Dnevniku HTV-a ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

- Ne vidim nijedan razlog da 3. kvartal, razdoblje do kraja 2021., ne učini da dostignemo i gotovo nezamislivih prije godinu 10% rasta i tako u potpunosti vratimo hrvatsku ekonomiju na pretkriznu 2019., otvorimo perspektivu relativno visokog rasta u 2022. godinu, čak i uz potencijalne rizike koje donosi pandemija, rekao je Tomislav Ćorić.

Podsjetio je da je zadnji kvartal 2020. bio obilježen značajnim padom u odnosu na 2019., na -7,4% BDP-a te naglasio da ne postoji razlog da se taj rezultat ne popravi.

- U 4. kvartalu Hrvatska funkcionira, živi relativno relaksirano u odnosu na najveći dio Europe već mjesecima. Upravo tome možemo zahvaliti činjenicu da naša ekonomska aktivnost, osobna potrošnja i izvoz, ne samo usluga, već i roba, to pokazuje, rekao je.

"Tijekom 2021. - rast standarda građana i minimalne plaće"

Na pitanje hoće li u prosincu, koji tradicionalno nosi veću potrošnju, biti strožih mjera, rekao je da se zadnjih dana epidemiološka situacija smiruje.

- Veseli činjenica da je tijekom 2021. kontinuirano rastao standard građana, prosječna plaća od 7.108 kuna iz rujna to pokazuje. Rast minimalne plaće, svih naših makroekonomskih indikatora, otvara nam perspektivu da u ovo blagdansko vrijeme nešto više trošimo, što je i inače karakteristika prosinca, odgovorio je.

Vjeruje da će se to odraziti i na ekonomskom rezultatu.

Ćorić o rastu plaća i cijena

Naglasio je da se građani ne mogu sami obraniti od inflacije, cijela ekonomija se može obraniti rastom ekonomske aktivnosti i životnog standarda, odnosno prosječnih plaća.

- To se i događa, a ove godine rast plaća je veći od rasta cijena. Ono što će utjecati na smirenje inflatornih kretanja su smirenja na tržištu energenata, vjerujemo da će do njih doći u 2022. Neovisno o tome, ograničenjem cijena goriva, kontrolom cijene struje i potezima koje ćemo vući početkom 2022. učinit ćemo da se na tržištu energenata ne dogode šokovi kakvi su se dogodili u drugim zemaljama EU-a. Ako to uspijemo, vjerujem da 2022. može biti godina još jednog jako dobrog rezultata za hrvatsku ekonomiju i daljnje konvergencije prema prosjeku EU, rekao je.

Cijena derivata je u proteklom razdoblju bila u fokusu. Ako već u utorak tržišna cijena naftnih derivata bude niža od maksimalne cijene koju je Vlada određivala u protekom razdoblju, rekao je da se od distributera očekuje da korigiraju svoje cijene na dolje.

- Vlada je odredila gornju cijenu, a svaka ispod nje je moguća, nema razloga da distributeri ne reagiraju na eventualni pad cijene početkom sljedećeg tjedna i ne korigiraju cijenu. Mi ih pozivamo da to učine. I ovaj potez koji smo učinili, učinili smo promišljeno, nismo značajnije ušli u njihove marže i nijednog derivata nije nedostajalo, dodao je.

Vlada je tijekom epidemije imala fleksibilan i promišljen pristup, rekao je i obratio se građanima i građankama koji su pokazali odgovornost i cijepili se te poručio da vjeruje da će se ubrzo cijepiti i oni koji to još nisu učinili. Istaknuo je i da se testiranje u javnom sektoru neće plaćati u nedogled.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!