Plenković zadovoljan podacima o rastu BDP-a, Milanoviću to nije tako dobra vijest

26.11.2021.

19:44

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik IMS-a/HTV/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Državni zavod za statistiku objavio ja da je hrvatsko gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo za 15,8% na godišnjoj razini. To je drugi najveći skok našeg gospodarstva u povijesti, nakon rekordnog rasta od 16,5% u drugom tromjesečju. U prvom kvartalu ove godine imali smo pad BDP-a od 0,6%, kao posljedicu koronakrize u kojoj nam je gospodarstvo padalo četiri tromjesečja zaredom, a najviše, 14,5% u drugom kvartalu prošle godine. Drugo i treće tromjesečje ove godine pokazuju da je hrvatsko gospodarstvo na brzom putu oporavka od pandemijske krize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković više je nego zadovoljan najnovijim podacima o rastu BDP-a koji je četiri puta veći od prosjeka Europske unije. 


- To znači da je ovo daleko najbrža stopa rasta BDP-a u trećem kvartalu među 21 članicom Europske unije za koje imamo podatke, prvi iza nas su Rumunji čiji je rast 8%, rekao je Plenković.


To pokazuje, kaže premijer, brz, snažan, kvalitetan i sveobuhvatan oporavak hrvatskog gospodarstva, a godina bi mogla završiti s ukupnim rastom i većim od planiranih 9%. Najzaslužnija za iznimno visok skok BDP-a - turistička je sezona.

- Na kraju se ispostavilo da je sezona zaista najbolje moguće što smo mogli izvesti ove godine, ali treba jasno reći da, uz fleksibilniji administrativni okvir zapošljavanja, da je možda moglo biti i bolje, rekao je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.


Na rast BDP-a također je utjecao snažan rast potrošnje te izvoz robe.


- Ono što očekujemo do kraja godine je da ćemo se praktički vratiti na razinu BDP-a iz 2019. godine, što znači da smo doživjeli ono što smo zvali na početku V oporavak, znači vrlo brzi oporavak koji smo imali prije pandemije, rekao je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Za predsjednika Zorana Milanovića rast BDP-a i nije tako dobra vijest. 


- Ja kažem premalo, a i to malo je spontana stvar. Vratio se turizam, dakle prošle godine u tom kvartalu pad je bio 11 posto, Hrvatska je bila dno Europe, rekao je Milanović.


Iako se Hrvatska brzo vratila na pretpandemijsku 2019., to je, kažu u HUP-u, tek malo iznad razine BDP-a iz prethodne krize 2008. 


- Nakon one dugotrajne recesije i dugotrajnog oporavka od velike financijske krize bit ćemo na razini od prije jednog desetljeća, rekla je Iva Tomić, glavna ekonomistica Hrvatske udruge poslodavaca. 


Stoga je, kaže Tomić, ovaj trenutak snažnog rasta važno podržati i reformama kako bi se odmaknuli od začelja Europske unije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!