21:55 / 24.06.2021.

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/B.A./HRT

Dubrovnik postao mamac za goste željne luksuza

Pandemija je promijenila strukturu gostiju u Dubrovniku

Pandemija je promijenila strukturu gostiju u Dubrovniku

Foto: Dnevnik / HRT

Pandemija je još prošle sezone znatno promijenila strukturu gostiju u Dubrovniku, a sličan se trend nastavlja i ove godine. Izostali su masovni dolasci gostiju i kruzera, a krajnji je jug postao mamac za sve željne luksuza, koji dolaze privatnim zrakoplovima i jahtama. 

Porast broja gostiju visoke platežne moći na dubrovačkom je području bio zamjetan još prošle godine. 


- Ono što primjećujemo kao trend, i protekle, a i ove godine, je dulji boravak gostiju. Jako je veliki interes za smještajnim jedinicama visoke kategorije - govorimo o predsjedničkim apartmanima, ekskluzivnim zakupima vila ili manjih hotelskih objekata. Gosti ostaju dulje, onda traže pogodnosti poput superbrzog interneta, budući da rade izdaleka, kaže Zrinka Marinović, glasnogovornica Jadranskih luksuznih hotela.


Noćenje u hotelu s pet zvjezdica gosti plaćaju po nekoliko stotina eura, a cijena noćenja u vilama penje se i do nekoliko tisuća eura. Od posebnih usluga, gosti mogu zatražiti testiranje na koronavirus u vlastitim sobama. Dašak luksuza može se osjetiti i na drugim područjima. Tako, primjerice, gosti na Pelješcu mogu za 300 eura sami izroniti svoje vino u amfori, koje dvije godine dozrijeva u dubinama Malostonskog zaljeva.


- Mi ujedno imamo prvi vinski podrum ispod mora otvoren za posjetioce. Oni sutra dolaze da bi zaronili i da bi vidjeli u starome brodu jedrenjaku kako sve te amfore održavaju na morskome dnu na dubini od dvadeset metara, kaže Anto Šegović iz vinarije Edivo.


Rezervacijama su zadovoljni i privatni iznajmljivači. Kapaciteti za ovu sezonu popunjeni su u jednoj luksuznoj vili nadomak same povijesne jezgre.


- Naši gosti su veće platežne moći i svi su Amerikanci ove godine. Jako nam je drago da su se napokon uspostavile avionske linije između Dubrovnika i Amerike, kaže vlasnica vile Luciana Ucović.


Kruzere su, barem privremeno, nadomjestile luksuzne jahte, a u Zračnoj luci Dubrovnik s obzirom na izniman porast što se tiče dolazaka privatnih zrakoplova, za njih je uređen novi terminal. Ostaje za vidjeti je li riječ o privremenom trendu ili konačnoj promjeni u doživljaju Dubrovnika kao destinacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!