Utjecaj rata na ekonomiju

24.02.2022.

21:08

Autor: Mladen Sirovica/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Utjecaj na ekonomiju

Utjecaj na ekonomiju

Foto: Dnevnik / HRT

Odmah nakon početka ruskog napada, nebo iznad Ukrajine potpuno se ispraznilo. Civilni zrakoplovi počeli su zaobilaziti ukrajinski, ali i zračni prostor najvećeg dijela Bjelorusije i jugozapadne Rusije. Burze diljem svijeta u dramatičnom su padu, a rastu cijene zlata, pšenice, plina i sirove nafte koja je, prvi put nakon 2014., probila granicu od stotinu dolara. Na londonskom tržištu cijena barela dosegnula je u jednom trenutku 105 dolara, a trenutačno se kreće na razini od oko 103 dolara. Na američkom tržištu cijena nafte također je u jednom trenutku bila iznad sto dolara, sada je oko 96.

Cijene nafte, plina, zlata, pšenice idu u nebo, a vrijednost dioničkih indeksa diljem svijeta u slobodnom je padu.

Na ključnim američkim burzama oštar pad već na otvaranju, dionice na britanskoj i njemačkoj burzi pale su 4 posto, u Tokiju su zabilježeni minusi od gotovo 2 posto, dok je rusko tržište dionica izgubilo čak trećinu vrijednosti.

- Imamo posla s Putinom, koji je lažljivac. Kaže da neće napasti i onda napadne. Ali, u dugom roku, on će primiti snažniji udarac, jer se Zapad drži zajedno i djelovat će u smjeru smanjenja dugoročne ovisnosti o ruskoj nafti i plinu. A Kinezi neće pomoći Putinu, jer oni razmišljaju samo o sebi, smatra burzovni analitičar Robert Halver.

Na našoj burzi pad od 6 i pol posto, a među najvećim je gubitnicima dionica AD Plastika, koja u Rusiji ima snažne poslovne odnose i dvije tvornice autodijelova. Vrijednost tvrtkinih dionica pala je 18 posto.

- Što se tiče ekonomskih posljedica ove krize, one će biti proporcionalne duljini njezinog trajanja. Ne možemo očekivati da će europsko gospodarstvo, a samim time i hrvatsko, kao njezin integralni dio, normalno funkcionirati ukoliko se ove ratne strahote nastave, ističe ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

U šoku i u šibenskom brodogradilištu, koje je od ukrajinskog proizvođača naručilo novi plutajući dok.

- Brodogradilište je do jučer... Jučer sam dobio zadnji fotoizvještaj kako se dok gradi, kako 150 radnika dolazi na posao. Znači, ovo je stvarno za sve Ukrajince iz te regije, a to je nekakvih 80 km zračne linije od Krima, nitko nije očekivao ovako crni scenarij, rekao je direktor Iskra brodogradilišta Šibenik Roko Vuletić.

A hoće li se ostvariti crni scenarij kad je riječ o opskrbi energentima i njihovoj cijeni? Europa umnogome ovisi o uvozu ruskog plina pa bi je poremećaji u opskrbi pogodili, ali su i Rusiji jednako tako važni prihodi od prodaje plina Europi.

- Ovisnost je obostrana i to nam daje nadu da se poremećaj opskrbe neće desiti, rekao je predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja.

- U ovom periodu moramo računati s visokim cijenama. Hoće li one dosegnuti ono što je spominjao Medvedev, to bi bilo nekih 180 EUR/MWh, teško je reći, ali više nije nemoguće. Prije par dana da ste me pitali ja bi rekao da je to nemoguće, ali sada više nisam siguran, dodaje.

Poremećaji u opskrbi naftom i njezinim derivatima vjerojatno se neće dogoditi, no cijene nafte koje premašuju 100 USD/bbl znače da ćemo gorivo i ubuduće plaćati kao suho zlato.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!