Sljedeći tjedan novi paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu

09.03.2023.

19:09

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Silvana Skočajić/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Cijena plina - ilustracija

Cijena plina - ilustracija

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Produljuje se primjena smanjene stope PDV-a na isporuku plina i grijanja iz toplinskih stanica. Tom Vladinom odlukom smanjena je nabavna cijena plina na 41 euro po megavatsatu. Da se ta cijena određivala strogo tržišno, bila bi i do 140 posto viša. Odluka dolazi uoči predstavljanja novog paketa mjera pomoći građanima i poduzetnicima, koji bi na snagu trebao stupiti sljedećeg mjeseca.

Prvi travnja je pred vratima, a potrošači još ne znaju koliko će plaćati plin u idućoj ogrjevnoj sezoni. Ali što se tiče PDV-a, mogu biti sigurni: do travnja 2024. bit će 5%.

- Zadržat ćemo najnižu stopu PDV-a na isporuku prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, plus naknade za isporuku ogrjevnog drva, peleta, sječke, tako omogućujemo svima da se po najnižoj stopi koja je moguća na vrijeme opskrbe, poručio je sa sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.     

Kako cijena građanima ne bi rasla, država je lani izdvojila 78 milijuna eura za 155 tisuća kućanstava koja se griju na toplane. Tomu treba pridodati i subvencije za 650 tisuća kućanstava koja se griju na plin.  

- Tada smo napravili projekciju da će za to biti potrebno 160 milijuna eura. Dio tih sredstava od 19,9 milijuna je ostao neiskorišten te će se taj iznos koristiti upravo za razliku koja se odnosi za toplinarstvo, ističe ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

Promijenio se i izračun tarifa - regulatorna agencija HERA, umjesto prosječne cijene plina na burzama u protekloj godini, kao referentnu vrijednost uzimat će sedmodnevni prosjek.  

- Nužno je bilo nešto napraviti, HERA je napravila promjenu te metodologije, tako da ta cijena plina se utvrđuje puno bliže ovoj cijeni na burzama i da se uzima sedmodnevni prosjek, prije početka stupanja na snagu te cijene. I to je po meni dobro, govori Srećko Ezgeta iz Udruženja opskrbljivača i distributera plinom pri HGK. 

Država bi i ove godine nastavila subvencionirati cijenu plina za građane.  

- Ako Vlada ne bude imala nikakvih mjera subvencija, onda će doći do poskupljenja, međutim paket pomoći predviđa i neke subvencije, dakle za pretpostaviti je da se cijena ne bi trebala puno mijenjati, kaže predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin Dalibor Pudić

Lani su gotovo svi potrošači koji su imali tržišnu uslugu, prešli na javnu kako bi im do 1. travnja cijena plina bila zajamčena. 

- Imali smo kod naftnih derivata prilike vidjeti određena ograničenja, odnosno intervencije u tržište kako bi se osigurale niže cijene. Očito je da će se po vrlo sličnom modelu dogoditi i s plinom, kaže Daniel Srb, stručnjak za energetsku učinkovitost.

Za oporbu novi je paket mjera nužan kako bi se građanima olakšao teret energetske krize.

- Mislim da je dobro da se mjere na godinu dana smire te tenzije poticanja inflacije. Drugi korak je smirivanje tenzija između Vlade i trgovaca, treće je kako se koriste EU sredstva i s druge strane, porezna rasterećenja, kaže saborski zastupnik SDP-a Boris Lalovac

Koliko ćemo plaćati plin od 1. travnja, bit će jasnije već idućeg tjedna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!