HGK uvodi novi model ocjenjivanja održivih praksi, ESG rating

28.08.2023.

12:20

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/R.S.

Sve se više domaćih tvrtki okreće održivom i društveno odgovornom poslovanju pa rating Hrvatske na svjetskoj ljestvici održivosti raste. Međutim, godišnja izvješća o tome objavljuje samo 120 naših velikih kompanija. Kako bi motivirala ostale Hrvatska gospodarska komora uvodi novi model ocjenjivanja održivih praksi tzv. ESG rating koji će postati obvezan u privlačenju kapitala i ulagača. 

Našička tvornica na godinu proizvede milijun tona cementa, a novim tehnologijama jača energetsku učinkovitost i znatno smanjuje emisiju ugljikova dioksida.

- Ono s čime se najviše ponosimo je supstitucija fosilnih goriva. Zamijenili smo 50 posto naših potreba za ugljenom i koksom i koristimo alternativna goriva i time doprinosimo zelenoj tranziciji, za HTV Dnevnik rekao je Davor Blažek, direktor za strategiju i razvoj poslovanja Nexe Grupe. 

Vrijednom investicijom i ova zagrebačka tvrtka jača održivo poslovanje.

- Mi smo ostvarili velike uštede na potrošnji energije i vode primjerice samo na vodi smo uštedjeli kao za četiri olimpijska bazena ili potrošnje struje koliko godišnje potroši 100 kućanstava, objasnio je Dubravko Tome, direktor proizvodnih i logističkih operacija Zagrebačke pivovare. 


Po održivosti poslovanja Hrvatska na 12. mjestu


Hrvatska je među 166 zemalja po održivosti poslovanja na zavidnom 12. mjestu.

- Od 17 ciljeva, od klime, energije, dostupnosti pitke vode, obrazovanja mi smo po osam ciljeva iznad prosjeka EU, no postoje područja gdje moramo uložiti više napora,  a to je istraživanje i razvoj i recikliranje komunalnog otpada, objasnila je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za industriju i održiv razvoj HGK. 

Hrvatska gospodarska komora novim modelom ocjenjivanja održivih praksi želi motivirati tvrtke na zeleno i odgovorno poslovanje.

- Oni koji se što prije prilagode standardima održivosti imat će bolji odnos prema kupcima, zaposlenicima, financijskim institucijama i ostat će dugoročno održivi na tržištu, kazao je Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju i održiv razvoj. 

Tvrtke s najboljim ESG ratingom bit će nagrađene na tradicionalnoj konferenciji HGK "Podržimo održivo" sredinom rujna u Zagrebu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!