Potraga za radnicima u turizmu već je počela, evo što se nudi

18.01.2022.

07:00

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Sezonsko zapošljavanje

Sezonsko zapošljavanje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ono što svi žele jest zaposliti domaću radnu snagu, pa se uz radnike iz Istre zapošljavaju i sezonci iz kontinentalne Hrvatske. No, posljednjih godina sve je teže radnike pronaći kod kuće, stoga se sve više zapošljavaju stranci. Ponajprije iz nama bližih zemalja. A potraga za radnom snagom već je počela.


Aleksandar Stojković nakon 6 godina sezonskoga rada dobio je stalan ugovor. I na taj se način želi osigurati dovoljan broj radnika za sezonu.

- Moglo je i drugačije završiti. Drago mi je da nije, da je firma prepoznala potencijal i da sam nagrađen za svoj rad, kaže Aleksandar Stojković, recepcionar.

Grupacija Arena hospitality treba oko tisuću sezonskih radnika. Najviše konobara, kuhara i sobarica. Kod kuće neće pronaći sve, pa će zaposliti radnike iz susjednih zemalja. No, prije toga trebaju provesti takozvani test tržišta rada. Odnosno provjeriti ima li tog kadra na našem zavodu za zapošljavanje.

- Međutim od 70 kandidata samo se nekolicima ljudi javila na razgovor za posao, to nam govori o našem tržištu radne snage, kaže Isabela Frančula, direktorica kadrovske Arena hospitality grupe, Pula.

Pogodnosti nisu male.

- Osim redovne plaće koja je individualna, koja ovisi o dogovoru, mi nudimo smještaj u destinacijama koji je vrlo blizu njihovog rada i osiguravamo tri topla obroka, kaže Eva De Zan Prusina, glasnogovornica Plave Lagune, Poreč.

I još stimulaciju, božićnicu i regres.

Nedostatak radne snage bio je glavna zapreka da se lani ostvare veći prihodi.

- Procijenili smo da je hrvatski turizam mogao zaraditi 750 do 800 milijuna kuna više prihoda da je mogao pod puno elastičnijim uvjetima riješiti izazov radne snagem, kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Cijeli bi postupak zapošljavanja stranaca, smatraju trebalo olakšati i ubrzati. Te stimulirati sezonsko zapošljavanje studenata i učenika povećanjem poreznih olakšica roditelja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!