Jakopović: Proizvođači opravdano govore da su hrvatski proizvodi jeftiniji nego uvozni

05.03.2023.

20:21

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/HRT/R.S.

Mladen Jakopović

Mladen Jakopović

Foto: HTV / HRT

U Dnevniku je gostovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović koji je govorio o rastu cijena hrane. Prema Eurostatu - u Europskoj uniji između trećeg tromjesečja 2021. i trećeg tromjesečja 2022. - ista košarica proizvoda poskupjela je 30 posto. Jakopović se osvrnuo na podatak da su u Hrvatskoj - za razliku od prosjeka EU-a - više porasle cijene u trgovinama od cijena proizvođača hrane. Mladen Jakopović, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, rekao je kako je proizvodnja jaja vrlo specifična djelatnost u samoj poljoprivredi. Ona je bila podložna u zadnje dvije, tri godine izuzetnom rastu troškova sirovine, istaknuo je.

- Radi se o cijeni energenata, a druga stvar je cijena stočne hrane koja je otišla u nebo i to je taj rast koji se dogodio u cijeloj Europi kod proizvodnje jaja, kazao je Jakopović.

Jakopović je objasnio da je Hrvatska prema svim podacima po cijeni jaja skuplja od nekih europskih zemalja jer se podaci prikupljaju samo za A klasu jaja, a ne i za B klasu.

Dodao je kako nema potrebe da građani odlaze u strane trgovačke lance zbog kupovine jer tako stvaraju druge troškove kao što su troškovi goriva, a kada kupuju hrvatska jaja znaju da jedu domaću hranu.

- Na razini Europske unije je više rasla cijena kod proizvođača zbog visokih troškova sirovina, energije, rada i svega ostaloga u odnosu na maloprodajne cijele u trgovinama, kazao je Jakopović.

U trgovinama cijena rasla više nego kod proizvođača


Dodao je da je u Hrvatskoj situacija obrnuta, u trgovinama je rasla cijena za 3,3 posto više nego što je rasla kod samih proizvođača.

- Naši proizvođači potpuno opravdano govore da su proizvodi iz Hrvatske jeftiniji nego oni koji dolaze iz uvoza i to je takozvana uvozna inflacija, rekao je Jakopović.

Jakopović je kazao da se u utorak ponovno održava sastanak s Ministarstvom gospodarstva o nepoštenim trgovačkim praksama.

- Treba zaštiti onoga tko je slabiji, a potrošače pozivamo da se što više okrenu domaćim proizvođačima, dodao je.

Pogledajte cijeli razgovor: 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!