Japunčić: U 2023. možemo očekivati da će se kamatne stope snižavati

21.02.2022.

20:20

Autor: Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Hrvoje Japunčić, financijski konzultant i analitičar

Hrvoje Japunčić, financijski konzultant i analitičar

Foto: Dnevnik / HRT

U Hrvatskoj je zabilježen snažan rast bankarskih naknada. Hrvoje Japunčić, financijski konzultant i analitičar izjavioje je u HTV-ovom središnjem Dnevniku da su banke u svom osnovnom segmentu poslova, kamata po kreditima i aranžmanima, ostvarivale sve niže prihode, pa su one gledale da kroz neke druge vidove svojih izvora na neki način nadomjeste prihode. 

"Hrvatski građani mogli bi imati više računa u stranim državama"

Svjedoci smo da je u području digitalnih naknada u proteklom kratkom vremenu došlo više nego do znatnog rasta troškova na klijente, naglasio je. 

S ulaskom u eurozonu hrvatski građani moći će imati i više računa u stranim državama. Japunčić smatra da je to jedna od "velikih stvari koja bi mogla biti prisutna od 2023. godine". Naknade u bankama su tamo sada niže. 

"Inflacija bi se u drugom dijelu godine mogla smiriti"

Japunčić je istaknuo da bi se u Republici Hrvatskoj u 2023., ulaskom u eurozonu, s jedne strane kamatne stope mogle snižavati.

- S druge strane, ako će inflacijski pritisci i dalje biti prisutni i u drugoj polovici godine, bit ćemo svjedoci da će ne samo američka centralna banka, nego i Europska centralna banka, podizati kamatne stope, kazao je Japunčić  i objasnio što bi to značilo za građane u Hrvatskoj. 

Kazao je među ostalim da bi se inflacija u drugom dijelu godine mogla smiriti, pa bi samim time i građanima bilo lakše.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!