Novi Vladin paket mjera pomoći obavijen velom tajni

02.03.2023.

19:31

Autor: Silvana Skočajić/IMS/I.B./Dnevnik/HRT

Vlada RH

Vlada RH

Foto: Vlada HR / vlada.gov.hr

Najavljeni novi Vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, koji će stupiti na snagu početkom travnja, i dalje je obavijen velom tajne. Premijer i ministri ne žele govoriti o detaljima do 16. ožujka, kada će sve biti predstavljeno javnosti. Posebno se čeka odgovor države na moguće veliko poskupljenje plina.


Još se ne zna kako će izgledati novi paket mjera pomoći te hoće li trgovci koji su odbili predati liste cijena Ministarstvu gospodarstva ostati bez pomoći države.

- Ne, uopće ne znam o čemu govorite tako da ako ja ne znam, znači da vjerojatno nitko u Vladi o tome ne govori, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

- U medijskom prostoru se govori o nekakvom ratu Vlade i trgovaca i slično, nema nikakvog rata, razmatramo sve opcije i napravit ćemo ono što je najbolje za naše gopodarstvo, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

S druge strane oporba upozorava Vladu da smanjenje potpora gospodarstvu može izazvati novi val poskupljenja.

- Imate problem, ako vi smanjite subvencije velikim gospodarskim subjektima pitanje je što ste napravili gospodarstvu i hoće li onda društvo brže kliznuti u recesiju - to su procjene koje Vlada treba donijeti, rekao je saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja.

- Ova svađa između Ministarstva i HERE oko poskupljenja cijena plina, ja ne znam jesu li oni svjesni, ali već takva svađa dovodi do toga da će određeni trgovci samo da sebe zaštite povećati cijene, smatra saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin.

Slažu se da treba nastaviti subvencionirati cijene struje i plina.

- Ali da treba na drugačiji način pristupiti kućanstvima, klasificirati kućanstva, koja jesu zaista sada u riziku kojim je pala potrošačka moć, odnosno kupovna moć, u onome što su ecencijalne stvari - hrana i piće, rekla je saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Ministri najavljuju da će proljetni paket mjera biti predstavljen socijalnim partnerima te da će se za pomoć najugroženijima iskoristiti prikupljeni novac od dodatnog poreza na dobit.

- Za dva tjedna u ponedjeljak ćemo to predstaviti i na GSV-u i onda možemo očekivati da će mjere biti usvojene na sjednici Vlade za dva tjedna, tvrdi ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

- Uskladit ćemo dinamiku tih isplata prije svega s priljevom od dodatnog poreza na dobit koji smo i najavili. Kako ćemo ga usmjeriti upravo prema tim skupinama, voljeli bismo transparentno zapravo prikazati koliko smo toga poreza prikupili i na koji način ćemo ga raspodijeliti, izjavio je ministar financija Marko Primorac.

A na sjednici Vlade tri odluke vezane uz provedbu novog Zakona o obnovi. Subvencionirat će se troškovi režija za 1513 obitelji koje žive izvan svojih domova.

- Za njih 1513 na mjesečnoj razini osigurat ćemo oko 500 tisuća eura, za što ćemo sredstva isplaćivati iz Fonda solidarnosti do kraja lipnja, a nakon toga iz državnog proračuna, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Također, svi oni neće morati plaćati pričuvu za oštećene zgrade dok se ne obnove. A odlučeno je i da će Građevinski fakultet u Zagrebu određivati najviše cijene za građevinske usluge koje će se priznavati prilikom isplate novčane pomoći za samoobnovu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!