SDP: Vlada se mora boriti za plaće

28.02.2023.

Zadnja izmjena 16:31

Autor: Hina/Dnevnik/HRT/R.S.

Boris Lalovac

Boris Lalovac

Foto: HTV / HRT

SDP je predstavio svoj četvrti paket mjera za smanjenje posljedica inflacije. Predlaže povećanje plaća kroz neoporezivi dio i indeksaciju mirovina s inflacijom. Kažu da su realne plaće i mirovine zbog inflacije pale za 6 posto, a životni standard sve je lošiji. Kritizirali su Vladine mjere.


- Čestitao bih Andreju Plenkoviću, našem Louisu XIV., što je Hrvatsku, osim u Schengen, euro i NATO, uveo i u krug pet europskih zemalja koje u siječnju imaju najveću inflaciju. To su baltičke zemlje, Slovačka i Hrvatska, izjavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić.

U trenutku kada realni i nominalni BDP raste, kada raste i dobit poduzeća, imamo i fenomen koji smo očekivali zbog nečinjenja Vlade Andreja Plenkovića, a to je da su realne mirovine i plaće pale šest posto zbog inflacije, poručio je.

Hajdaš Dončić je upozorio kako moramo biti svjesni da inflacija nije jednaka za sve, da je za osobe s niskim dohotkom, umirovljenici i 30 posto stanovništva Hrvatske koje je siromašno, inflacija veća od 20 posto.

- U situaciji kada raste nejednakost uloga je Vlade da pokuša napraviti pravednu raspodjelu između države i stanovništva, između radnika i poduzetnika, no, ona je u potpunosti zakazala, ne samo s čekanjem najava novih mjera nego i nečinjenjem, ocijenio je.

Prokletstvo problema Hrvatske je u velikoj nejednakosti koja je sve veća i nama se događa ono najcrnje iz kapitalizma iz Amerike da raste nejednakost u zajednici, da postoji pet do sedam posto ljudi koji raspolažu s 90 posto bogatstva, ustvrdio je Hajdaš Dončić, zapitavši zašto onda postoji država ako ne pomaže slabijoj strukturi građana.

Lalovac: Vlada se cijelo vrijeme mora boriti za plaće i dohodak


Boris Lalovac smatra da je, s obzirom na najave, jasno da će se inflacija od 1. travnja prevaliti na poduzetnike i na građane, a zatim za dva do tri mjeseca dolazi turistička sezona, u kojoj cijene od lipnja počinju rasti zbog dolaska turista i u iduća tri do četiri mjeseca ne vidimo nikakve naznake da bi se cijene mogle smiriti.

- Vlada se cijelo vrijeme mora boriti za plaće i dohodak jer se pokazalo da Vlada cijene ni svojim administrativnim mjerama ne može zaustaviti. Mora s mjerama ići prema radnicima, i to povećanjem neoporezivog dijela dohotka s 530 na 664 eura, rekao je Lalovac.

Naglasio je da Vlada mora indeksaciju mirovina uskladiti s inflacijom, a ne u omjeru 70:30 jer se pokazalo da je prosječni umirovljenik u prošloj godini izgubio 200 eura zato što se nije koristila puna indeksacija u skladu s inflacijom.

 - To je jedini način na koji se može pomoći radnicima i umirovljenicima, poručio je.

Imamo pad realnih plaća, rast cijena nekretnina, potpuno ludilo u ekonomiji i činjenica je da građani osjećaju da nema izlaza. Povećanjem neoporezivog dijela dohotka i promjenom indeksacije pad realnih plaća i mirovina zaustavio bi se, procjenjuje Lalovac.

Hajdaš Dončić dodao je kako je uz te mjere nužna energetska tranzicija i propisivanje zakonske obveze ugradnje solara na svakoj novoj javnoj i privatnoj zgradi, što bi trebala država subvencionirati.

- Rekli smo vrlo jednostavno - mjere je trebalo i dalje vezivati uz energetsku tranziciju, dati rok. To znači: imaš potpore ili subvenciju godinu dana, ali nakon godinu dana ako ne napraviš energetsku tranziciju, subvencija ti se ukida. To je jedino pošteno, rekao je Hajdaš Dončić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!