Kako postići veću razinu pokrivenosti kolektivnim ugovorima?

11.10.2022.

19:55

Autor: Silvana Skočajić/Dnevnik/HRT

U Hrvatskoj samo dva sektora, građevinski i ugostiteljski, imaju granske ugovore

U Hrvatskoj samo dva sektora, građevinski i ugostiteljski, imaju granske ugovore

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je Europska unija donijela Direktivu o minimalnoj plaći, prema kojoj se od država članica očekuje da razinu pokrivenosti kolektivnim ugovorima u gospodarstvu podignu na 80 posto, počele su i rasprave kako to postići. U Hrvatskoj samo dva sektora, građevinski i ugostiteljski, imaju granske ugovore pa samo 20-ak posto radnika ima osigurana materijalna prava koja donosi kolektivno pregovaranje.

Radnici u graditeljstvu više od dva desetljeća imaju granski kolektivni ugovor koji im omogućuje redovito podizanje plaća, ali i suzbijanje nelojalne konkurencije i rada na crno. 


- Kolektivni ugovor je sad jedan pravni okvir koji je obavezan za cijeli sektor. Međutim, bez prave kontrole, nadzora inspekcija, zapravo ne možemo prisiliti sve poslodavce, velike, male i tako dalje, bez te nekakve penalizacije, da se pridržavaju kolektivnog ugovora, kaže Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske. 


Hrvatska nema razvijeni sustav kolektivnog pregovaranja, a upravo bi takav sustav imao velik utjecaj na tržište rada zbog jasne politike plaća.  


- To je donedavno možda čak bilo malo apstraktno. Međutim, s ovom inflacijom sad to postaje svima bjelodano i jasno da to jedna važna stvar, jer o njoj ovisi održavanje i unaprjeđenje životnog standarda velikog dijela stanovništva, kaže prof. dr. sc. Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 


Bolji standard - zadovoljan radnik, a upravljanje zadovoljstvom radnika postaje ključan faktor rasta gospodarstva jer u Hrvatskoj nedostaje radne snage.  


- Dva su cilja - povećati broj radnika pokrivenih sektorskim kolektivnim ugovorima, pojačati nadzor državnog inspektorata, i onda definitivno možemo očekivati da će ne samo daleko više radnika imati veće plaće u Hrvatskoj, nego će biti zadovoljniji, da će manje odlaziti iz Hrvatske, a možda će se netko i vratiti, kaže Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. 


- Mislim da Hrvatska zapravo treba povećati broj kolektivnih ugovora, pokrivenost kolektivnim ugovorima, a da zapravo treba jedan prilagodljiviji Zakon o radu koji će omogućiti lakše zapošljavanje i veću konkurentnost u odnosu na druga gospodarstva, kaže Mihael Furjan, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca.


Jer više kolektivnih ugovora čini Zakon o radu fleksibilnijim.  


- U ovom trenutku, kako je slaba pokrivenost kolektivnog ugovora, zato i Zakon o radu kao državni akt mora biti toliko normiran. To je taj jedan proces fleksibilizacije Zakona o radu u korist kolektivnih ugovora, kaže Dražen Opalić, pomoćnik ministra Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. 


S obzirom na novu europsku direktivu o minimalnoj plaći, Hrvatska u sljedeće dvije godine mora donijeti akcijski plan kojim će 80 posto radnika biti pokriveno kolektivnim ugovorima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!