22:58 / 12.10.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Studio 4/HRT/D.D.

Kovačević: Potrošači posežu za proizvodima koji su jeftiniji i upitne kvalitete

Potrošači posežu za jeftinijim proizvodima upitne kvalitete

Potrošači posežu za jeftinijim proizvodima upitne kvalitete

Foto: Studio 4 / HRT

Potrošači zbog smanjenje kupovne moći posežu za proizvodima koji su jeftiniji i vrlo često iz uvoza upitne kvalitete i sigurnosti, tako da smo nažalost imali tu situaciju povlačenja velikog broja proizvoda, na desetke proizvoda koji su sadržavali pesticide. S druge strane uvjerili smo se u efikasnost sustava zdravstvene sigurnosti i ispravnosti koji je utemeljeni na razini Europske unije, zaključio je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore za poljoprivredu i turizam za HTV-ovu emisiju "Studio 4".

U razdoblju od lipnja do rujna 2021., s naših polica povučeno je više od 50 proizvoda zbog visokog udjela etilen-oksida - preko plastičnog posuđa, kapsula, tune, pa sve do sladoleda, jogurta, mlijeka, bio napitaka. O ovoj temi danas i sutra u Opatiji razgovaraju brojni stručnjaci na Konferenciji o sigurnosti i kvaliteti hrane koju 14 puta organizira Hrvatska gospodarska komora.

- U programu konferencije najavljene su brojne novosti u zakonodavnom okviru o sigurnosti hrane i to po pitanju kontrola i sanitarne inspekcija, prenosi novinarka Klaudia Modrić Plantarić.

- Treba reći da nas ohrabruju podaci u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, imamo povećanje industrijske proizvodnje u prehrambenoj industriji, u proizvodnji hrane za 6 posto, i u proizvodnji pića za 11 posto. Isto tako zbog jedne dobre turističke sezone, i jednog dobrog kriznog menadžmenta vlade koja je dobro pripremila turističku sezonu, posebice špicu sezone, mi smo ove godine postigli izvrsne rezultate u turizmu, i zapravo najbolje među konkurencijom na Mediteranu, izjavio je Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske poljoprivredne komore za poljoprivredu i turizam.

- Povećana je turistička potrošnja, i ako uzmemo vanjsko-trgovinski deficit u razmjeni poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, negdje u šestom mjesecu je to smanjenje doseglo točku infleksije, a više u sedmom mjesecu zbog povećane turističke potrošnje. Imamo povećanje vanjsko-trgovinskog deficit za oko 5 posto, dodao je.

- Sve više je proizvoda maknuto s trgovačkih polica od kojih su svi imali nedopuštenih sredstva, a među njima i etilen-oksid, komentira Klaudia Modrić Plantarić.

- U jednom širem kontekstu treba reći da hrvatski građani, jedno prosječno hrvatsko domaćinstvo, za prehranu troši gotovo duplo više nego prosječno europsko domaćinstvo, negdje oko 26 posto kućnoga proračuna. Svakako se trebamo potruditi da hrana koju dobivaju naši potrošači ne bude samo zdravstveno ispravna i kvalitetna, nego i dostupna, kaže Kovačević.

- Potrošači zbog smanjenje kupovne moći, zbog smanjenog standarda, posežu za proizvodima koji su jeftiniji i vrlo često iz uvoza upitne kvalitete i sigurnosti, tako da smo nažalost imali tu situaciju povlačenja velikog broja proizvoda, na desetke proizvoda koji su sadržavali pesticide. S druge strane uvjerili smo se u efikasnost sustava zdravstvene sigurnosti i ispravnosti koji je utemeljeni na razini Europske unije i da zapravo i Hrvatska slijedi te najviše standarde sigurnosti hrane, zaključio je Dragan Kovačević.

Utjecaj pandemije covid-19 na sigurnost hrane

- Godinama u Hrvatskoj provodimo kampanje gdje ljude pokušavamo uputiti na pet ključeva sigurnosti hrane, odnosno kako je važno naše ruke, ali i kuhinjske površine, održavati čistim. Te kampanje su bile ograničenog dosega i ograničenih financija i samim time tako su dolazile potrošačima, a i priča o pranju ruku nije bila toliko zanimljiva potrošačima, rekla je Sara Mikrut Vunjak, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Mikrut Vunjak ističe kako se u vrijeme pandemije povećala higijena ruku, ali pitanje je koliko dugo će takve navike trajati. Kao primjer navodi kako je u zemljama koje su imali epidemiju SARS-a zabilježeno kako ljudi i dalje koriste čačkalice kako bi pozvali dizalo ili ubruse da bi otvorili vrata javnog WC-a. Kaže kako im je cilj pozitivne promjene u navikama higijene ruku ljudi što dulje zadržati u praksi i nakon pandemije.

Više pogledajte u videu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!