Krava Lena šampionka sajma u Gudovcu

11.09.2022.

20:32

Autor: Sani Lukić/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Šampionka Lena

Šampionka Lena

Foto: HTV / HRT

Gudovac, pokraj Bjelovara, ovoga je vikenda bio središte okupljanja naših poljoprivrednika. Na 29. jesenskom međunarodnom sajmu predstavljena je suvremena mehanizacija i najkvalitetnija stoka iz cijele zemlje. Vrhunac je bilo proglašenje krave šampionke sajma.


Krava Lena Božidara Domitrana iz Martinšćine šampionka je sajma.Vlasnik ima 70-ak krava na mužnji, upozorava da su troškovi proizvodnje višestruko porasli, ali ne i otkupna cijena mlijeka pa mu je poslovanje na rubu isplativosti.

- Momentalno se pokrivamo s tim da je količina mlijeka prosječno 29 litara po kravi, a inače se ne bi pokrivali. Nećemo još odustali, govori Božidar Domitran, vlasnik krave Lene, šampionke sajma.

Nažalost, već dugo mlijeko moramo uvoziti jer naša proizvodnja zadovoljava manje od 50 posto domaćih potreba. Mnogi stočari ističu da bi im s obzirom na cijene na tržištu bilo isplativije okrenuti se ratarstvu. 

- Ratarstvo i stočarstvo vam je kao Mercedes i Fićo. Puno je manje posla u ratarstvu, a cijene su sad dobre. Zarada je zadnjih godina dosta dobra. Cijene u stočarstvu su sada malo otišle gore, ali opet je to malo u odnosu na ratarske kulture, naglašava Marko Starčević, stočar iz Sasovca.

Svinjogojci napominju da izračuni stručnjaka upućuju na gubitke. Glavna stočna hrana, kukuruz, poskupjela je, a urod će biti smanjen zbog suše. 

- Svinje se sada trže negdje od 12 do 13 i pol kuna, što znači da se negdje dvije i pol do 3 kune gubi na svakom kilogramu. Ako uzmemo da je tovljenik produženog tova od 160 kila puta 2 i pol kune to je 400. Znači 40 do 450 kuna se gubi po jednom tovljeniku, rekao je Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK.

Naviknuli su stočari na povremene krize, ali ne i na ovakvu, doista ekstremnu.

- Ne znamo hoće li to biti godinu dvije. Kriza će biti sigurno. Naša intencija je da zadržimo postojeći broj i konja i goveda i svega jer najteže je kad smanjimo broj.Vratiti na staro je jako, jako teško, istaknuo je Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

A neki će se sa sajma ipak vratiti i s novim traktorima i kombajnima, no prije nego što krenu u polja - vlasnici će morati dobro razmisliti koju kulturu odabrati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!