Navodnjavanje jedini spas za poljoprivredne kulture

13.08.2021.

20:29

Autor: Sani Lukić/T.V./Dnevnik/HRT

Navodnjavanje

Navodnjavanje

Foto: HTV / HRT

Visoke temperature i dugo razdoblje bez kiše sve više ugrožavaju i poljoprivredne kulture. Gotovo je jedini spas natapanje, no naša je zemlja s oko 2 i pol posto pri europskom dnu kada je riječ o takvim površinama. A koliko znači natapanje vidi se na sustavu Kapinci - Vaška pokraj Virovitice koji ima sve više korisnika.

Unatoč suši, osladit će se urodom vlasnik ove šećerne repe jer napreduje iznimno dobro, ali najviše zahvaljujući natapanju.

- Voda koja i snižava temperaturu same biljke, ali naravno daje i život biljci da ona tijekom 24 sata ima apsolutno nesmetan rast i razvoj i sasvim sigurno da će ona to znati vratiti kroz svoje kilograme, kaže Siniša Hrgović, predsjednik Udruge korisnika sustava Kapinci - Vaška.

I na susjednom polju natapana postrna soja obećava.

- Prezadovoljni smo, recimo da bez vode tu ne bi bilo takoreći ništa. Od same faze nicanja na dalje. Tako da zadovoljstvo je – fantazija, ističe Dragoljub Golubić, Vaška.

- Do 150, 200 % će prinosi bit veći sigurno, naglašava Renato Golubić, Vaška.

Virovitičko-podravska županija lani je na pokusnom polju pokazala blagodati natapanja, a i od otvorenja prije 4 godine plaća vodu korisnicima. Ovogodišnja suša utrostručila je njihov broj.

- Svakodnevno nas naši poljoprivrednici zovu i kontaktiraju jer žele koristiti taj sustav još i više. Mi smo dosada imali probno razdoblje, od iduće godine kreće i naplata samog sustava, rekao je Bojan Mijok, pročelnik za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije.

Koliko na užarenom suncu znači natapanje, vidi se na ovom susjednom polju gdje je sve požutjelo.

- To je trenutno agrotehnička mjera koja najviše najviše može doprinjeti očuvanju prinosa, kaže Zvonimir Kovačec, Josipovo.

Uložili smo većina mojih prijatelja koji smo krenuli ono od početka i prvi nekakvih 100-ak tisuća kuna je neophodno za početak za opremu, Mario Kupres, Kapinci.

Ovdje je sve premreženo cijevima na kojima do polja stiže spasonosna voda iz Drave, a zbog potražnje, sustav predviđen za 1260 hektara proširuje se za još dodatnih 600.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!