16:40 / 15.09.2021.

Autor: Zvjezdana Heina/T.V./Dnevnik/HRT

Mirovinski fondovi trenutačno raspolažu sa 135 milijardi kuna

Grbavac: Prinosi su znatno viši od onoga što se očekivali

Grbavac: Prinosi su znatno viši od onoga što se očekivali

Foto: Vijesti u 17 / HRT

Mirovinski fondovi trenutačno raspolažu sa 135 milijardi kuna, što je 9 milijardi više nego lani. Novac je na osobnim računima građana i jamči sigurne mirovine za više od 2 milijuna članova. Iako se mirovinski sustav još mora doraditi, sudionici konferencije Jutarnjeg lista slažu se da je mirovinska reforma najveće postignuće u proteklih 30 godina.

Oko 135 milijardi kuna, ili trećina BDP-a, nemala je ušteđevina naših građana u mirovinskim fondovima. Gotovo sav novac, oko 130 milijardi kuna, u obveznom je, drugom stupu, a u dobrovoljnom, trećem - samo pet milijardi. Fondovi su dosad najviše ulagali u državne obveznice i dionice.

- Mi smo kao upravitelji fondova aktivni na tržištu kapitala, međutim postoji segment u koji nismo dovoljno ulagali ili nismo uopće, a to je ulaganje u infrastrukturne projekte, rekao je Damir Grbavac, predsjednik Udruženja mirovinskih fondova.

U Hanfi smatraju da mirovinski fondovi rade prilično dobro. Ove godine imovina im je porasla za 9 milijardi kuna, od toga je 6 milijardi iz prinosa, dok su ostatak uplate.

- Možemo reći da su fodovi u svojoj veličini od 130 milijardi kuna počeli davati neke konkretne prinose svojim članovima. Potrebne su neke zakonske promjene kako bi se fondovima omogućilo ulagati i u neke nove dodatne projekte, kaže Ante Žigman, predsjednik Upravnog Vijeća HANFE.

Ulaganjima u prodorne tvrtke, nekretnine ili investicijske fondove mogli bi se ostvariti znatno veći prinosi, slaže se i ministar Josip Aladrović, koji smatra da je mirovinska reforma naše najveće postignuće.

- To je model koji nakon 20 godina možemo vidjeti da ima pozitivan trend. Naravno, pred nama su godine u kojima ćemo morati više dorađivati ovaj sustav nego ga snažnije reformirati, odnosno potrebna je relaksacija uvjeta, ističe ministar rada i mirovinskog sustava.

Samo Hrvatska i Bugarska zadržale su u Europi mirovinski sustav koji su zacrtale prije dvadeset godina. Dosadašnji prinosi mirovinskih fondova od 3,6 posto solidni su s obzirom na to da na jednog umirovljenika u Hrvatskoj dolazi samo 1-no cijelo 3 radnika, smatraju u Hanfi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!