Novi sustav oporezivanja napojnice trebao bi zaživjeti od iduće godine

29.01.2023.

Zadnja izmjena 21:36

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/R.S./Hina

Napojnice

Napojnice

Foto: HTV / HRT

Vlada je ove godine napokon odlučila riješiti pitanje poreznog tretmana napojnice koji će ići na ruku ugostiteljima, ali i državnoj blagajni. Želja je smanjiti sivu ekonomiju i podići atraktivnost zapošljavanja u turizmu jer napojnice su zaposlenicima vrijedan dodatak na plaću. Ministar financija Marko Primorac još ne otkriva detalje, no novi sustav oporezivanja napojnice trebao bi, kaže, zaživjeti od iduće godine.


Dobra napojnica, bakšiš ili tringeld odmah će izmamiti osmijeh na licima konobara. Nažalost, euro i sve češće plaćanje karticama dodatnu im je zaradu svelo na minimum.


- Bakšiš je katastrofa, nema uopće bakšiša. Ljudi se žale da su velike cijene, za HRT-ov Dnevnik rekao je jedan od konobara. 


- Konobari zaslužuju napojnice, mislim da ih treba nagraditi, ljudi ostavljajte malo više, nemojte biti škrti, kazao je prolaznik. 


Vlada planira novi porez, no, zanimljivo, ovog puta ide na ruku ugostiteljima.


- Ako bi se tim zakonom omogućilo da se napojnica plaća kreditnim karticama, onda ja to podržavam. U Dubrovniku mnogo gostiju plaća isključivo kreditnim karticama, znači neki novi prihod za konobare i druge turističke djelatnike, rekao je građanin. 


Detalji se još bruse u Ministarstvu financija.


- Mi ćemo imati neke izmjene u tom kontekstu, razgovarali smo o poreznom tretmanu napojnica i to je nešto što ćemo konačno regulirati ove godine, mislim da je to dobro i korisno, kazao je Marko Primorac, ministar financija. 


Neoporezivo do 10 posto iznosa računa 


Napojnice su se do sada oporezivale u punom iznosu, a sada bi neoporezivo bilo do 10 posto iznosa računa i vrijedilo bi i za plaćanja gotovinom i karticama.


- Ako imate račun od 20 eura i napojnicu od 5 eura ona će se evidentirati u kasi kao napojnica i sav iznos će dobiti konobar što do sada nije bio slučaj. Time će se povećati osobni bonitet naših djelatnika i uvjerena sam da ćemo dobiti novu radnu snagu, istaknula je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostitelja HGK.


I ekonomski analitičari podupiru prijedlog oporezivanja napojnica.


- Ovo je korak u legalizaciji sive ekonomije tako da to bude povlaštena vrsta dohotka s nepotpunim oporezivanjem, a s druge strane ta siva ekonomija se pretvara u bijelu ekonomiju koja je kontrolirana, na koju se može računati i mislim da je to racionalno, kazao je Danko Sučević, ekonomski analitičar.


Napojnice u turističkoj sezoni našim konobarima često vrijede i više od plaće pa ne čudi da ugostitelji, ovoga puta, jedva čekaju nova porezna rješenja.

NUU: Neoporezivi tretman napojnica će povećati prihode zaposlenika u turizmu


Iz Nacionalne udruge ugostitelja (NUU) u nedjelju su pozdravili napore Ministarstva financija za zakonskim reguliranjem neoporezivog tretmana dijela napojnice te naglasili da će neoporezivi tretman napojnica povećati prihode zaposlenika u turizmu.


Ministar financija Marko Primorac je rješavanjem tog problema pokazao veliku volju za povećanjem primanja zaposlenih u ugostiteljskom sektoru, što će u konačnici rezultirati konkurentnijom uslugom i poticanjem rasta cjelokupnog gospodarstva kroz osobnu potrošnju ugostiteljskih djelatnika, ocijenili su.


Podsjetili su i da je inicijativa za neoporezivim tretmanom napojnice krenula 2019., u sklopu mjera koje je Nacionalna udruga ugostitelja predlagala za dugoročan boljitak turističkog sektora.


- Od tada smo zajedno s Ministarstvom financija realizirali nekoliko ključnih mjera za ugostiteljski sektor, a neoporezivi tretman napojnice se nameće kao važno rješenje za sustavno kreiranje poticajnih uvjeta rada u ugostiteljskom sektoru, stoji u priopćenju.


Kažu i da su, suočeni s odljevom domaćeg radnog kadra i nekonkurentnim uvjetima rada na Mediteranu, prepoznali prostor za povećanje primanja svojih zaposlenika u neoporezivom tretmanu dijela napojnice.


Budući da plaćanje karticama u ugostiteljskom sektoru bilježi pozitivan trend posljednjih pet godina, povećala se potreba za reguliranjem neoporezivog tretmana napojnice. Primjerice, ostavite li ugostiteljskom djelatniku napojnicu od jednog eura putem kartice, on će od toga, zbog trenutnog poreznog tretmana, u konačnici dobiti tek nešto više od pedeset centi.


Takav porezni tretman je često predstavljao demotivirajući faktor u poslovanju. Usvajanjem našeg prijedloga, napojnica će do određenog iznosa biti neoporeziva, a potom se tretirati tek odgovarajućom stopom poreza na dohodak, ustvrdili su i dodali da će neoporezivi tretman napojnice jednako pozitivno utjecati i na druge uslužne djelatnosti u kojima postoji kultura dobrovoljnog ostavljanja nagrade iznad visine iznosa plaćanja na računu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!