Međunarodni vinski spektakl u Poreču

12.05.2023.

Zadnja izmjena 19:41

Autor: Zvjezdana Heina/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Vinski spektakl u Poreču

Vinski spektakl u Poreču

Foto: HTV / HRT

U Poreču pravi vinski spektakl. Prestižno svjetsko ocjenjivanje vina okupilo je više od 350 kušača, enologa, sommeliera i novinara iz 50-tak zemalja. Neki od njih prvi puta isprobat će naša najbolja vina. Usto, izvrsna je to promocija hrvatskog vinarstva, kao i turizma.


Vina iz cijeloga svijeta i kušači iz cijeloga svijeta. U tri dana ocjenit će oko 7 i pol tisuća uzoraka, među njima i 200 hrvatskih.

- Svaki tim dnevno kuša oko 50 vina. Ocjenjujemo balans, kvalitetu, procjenjujemo boju, čistoću arome, otkriva Michael De Simone, član žirija iz SAD-a.

Članica žirija iz Japana prvi se put susrela s našim vinima.

- Nisam dosad imala priliku kušati hrvatska vina. Iznenađena sam kvalitetom i raznovrsnošću sorti, kaže Megumi Nishida, članica žirija iz Japana.

Ne samo da će ih kušati nego će posjetiti vinarije, vinograde, upoznati se s našom zemljom i njezinim znamenitostima.

- Posebno mi je drago što sam u Hrvatskoj, ovo je moj prvi posjet vašoj zemlji. Hrvatska je već dugo na popisu zemalja koje želim posjetiti, kaže Karina Aggarwal, članica žirija iz Indije.

Ovo se ocjenjivanje vina svake godine održava u drugoj zemlji. Hrvatska i Istra nisu odabrane slučajno. Naši su aduti autohtone sorte.

- Gradite izvrsnu priču o vinima i vinskom turizmu, i to je budućnost. To je mamac koji će privući ljude u Istru, a uz pomoć vina otkrit će regiju, rekao je Thomas Costenoble, direktor, Concours Mondiale de Bruxelles.

U Istri tu priču na oko 2800 hektara uspješno gradi stotinjak vinara.

- Mi smo premali da bi bili prosječni. Trebamo težiti izvrsnost,i a Istra je danas na svjetskoj vinskoj karti upravo svojom kvalitetom, poručuje Boris Miletić, istarski župan.

Nakon ove manifestacije trebala bi biti uočljivija i na turističkoj karti.

- Ja vjerujem da ćemo nakon ovog događanja imati puno promotvinih aktivnosti odnosno efekata na globalnom turističkom tržištu i da će nam se mnogi i zbog toga vratiti, ističe Kristjan Staničić direktor HTZ-a.

Kušači iz cijeloga svijeta o onome što su doživjeli kod nas pisat će i govoriti u svojim zemljama.


U jednom od vinskih podruma na sjeveru Istre bila je i HRT-ova ekipa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!